Divoké kočky decimují populaci papouška zemního západního v Austrálii

Přemnožené divoké kočky ohrožují už tak dost malou populaci vzácného papouška zemního západního (Pezoporus wallicus flaviventris) v Austrálii. Vědci odhadují, že v západní části kontinentu žije už jen posledních sto exemplářů tohoto poddruhu zemního papouška, který je zařazen do první přílohy mezinárodní úmluvy na ochranu volně žijících živočichů (CITES). Papoušci se vyskytují pouze na dvou místech – v národních parcích Cape Arid a Fitzgerald River, informoval časopis Australian Geographic.

Tým ochránců přírody ze západoaustralského odboru životního prostředí nyní provádí díky příspěvku od australské pobočky Geographic Society rozsáhlý průzkum, během něhož dvaceti odchyceným kočkám umístil na krk límec s lokalizátorem GPS. Jeho prostřednictvím mají dokonalý přehled o jejich pohybu a mohou sledovat, zda kočky vyhledávají hnízda papoušků zemních. Dosavadní výsledky průzkumu jsou tristní. Divoké kočky jsou podle něj doslova „strojem na zabíjení“.

Papoušek zemní žije v otevřené travinaté a křovinaté krajině a hnízdí výhradně na zemi, což se mu pomalu stává osudným. Snůšky, mláďata, ale i samice jsou díky tomu snadným terčem predátorů, z nichž nejhorší jsou právě divoké kočky. Vzhledem k tomu, že papoušek zemní je aktivní především navečer a v noci, kdy se ozývá jasným hlasem, mohou ho kočky velmi jednoduše najít. Papouškům také škodí časté lesní požáry v hnízdních oblastech. Pouhým porovnáním četnosti hlasových projevů ptáků v jednotlivých lokalitách je jasné, že jejich populace za posledních několik málo let výrazně oslabila.

Vědci jsou přesvědčeni, že faktorů, které negativně ovlivňují vývoj populace papoušků zemních, je více. Předpokládají, že určitou roli mohou hrát klimatické změny, ale i výskyt určitých druhů vačnatců na stejném území, kteří mohou vybírat vejce z hnízd. Záchranný program, který by měl populaci papoušků zemních posílit, počítá s jejich odchovy v zajetí a následným vypouštěním do přírody. Bude to ale nesmírně těžké, protože v zajetí žije jen osm těchto ptáků, kteří sice snášeli vejce, ale dosud se z nich nepodařilo odchovat mladé.

Úvodní foto: Ground Parrot

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..