Počet neofém oranžovobřichých v zajetí chtějí do dvou let zvýšit z 200 na 350 jedinců

Ambiciózní plán na rozšíření počtu zbytkové populace neofém oranžovobřichých v zajetí mají zoologické zahrady a chovné stanice zapojené do záchranného programu tohoto papouška. Do dvou let chtějí zvýšit počet chovaných jedinců z nynějších 200 až na 350 jedinců. Ve volné přírodě přežívá už jen necelých 50 exemplářů, podle aktuálních údajů dokonce jen 36 ptáků. Chovné stanice Healesville ve Victorii, Taroona v Tasmánii a Zoo Adelaide přede dvěma lety získaly na dvě desítky neofém odchycených z přírody, aby posílily chov v zajetí.


Volně žijících papoušků ale neustále ubývá. Při letošním zimním sčítání neofém oranžovobřichých na jižním pobřeží Austrálie narazili dobrovolníci na jediného ptáka. V dřívějších letech přitom pravidelně zaznamenali zhruba dvacítku ptáků. Podle koordinátora sčítání Boba Greena je ale stále komplikovanější neofémy odhalit, i když podmínky pro zimování jsou ideální. Letos bylo na zimovištích dostatek potravy a ptáci si tak mohli vybírat, kde se budou zdržovat. Narazit na ně bylo stejné jako najít jehlu v kupce sena, vysvětlil Green.

ČTĚTE TAKÉ: Akční plán na záchranu neofémy oranžovobřiché: v přírodě žije posledních 36 ptáků

„Je opravdu hodně těžké získat dobrý odhad vývoje populace neofém oranžovobřichých ze zimních sčítání,“ konstatoval pro australský web ABC News Mark Holdsworth z programu obnovy tohoto druhu v jižní Austrálii. Ochránci nyní kladou důraz na posílení populace chované v zajetí. „Jakmile se tak stane, budou noví ptáci vypouštěni do volné přírody,“ ujišťuje Holdsworth. „Ptáci odchovaní v zajetí se musí naučit od volně žijících papoušků, jak si shánět potravu a chránit se před nepřáteli,“ dodal.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Pět nejvzácnějších papoušků světa: dva arové, amazoňan, neoféma a kakapo

„Nyní máme v zajetí přes 200 ptáků, kteří budou použiti pro postupné posilování divoké populace. Nejdřív musíme během příštího roku nebo do dvou let rozšířit chov až na 350 jedinců a poté začneme vypouštět velké množství neofém zpět do volné přírody,“ přiblížil ochranář. Neofémy oranžovobřiché hnízdí na jediném místě v Tasmánii, na zimu přelétají přes moře do jižní Austrálie. Během několika příštích týdnů by se měly vracet zpět do hnízdiště.

Foto: www.suite101.com


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..