Vědci prokázali, že papoušci patagonští dokázali před 120 tisíci lety přelétnout Andy

Papoušci patagonští mají nejen největší přirozenou papouščí kolonii na světě, ale jako jediní ptáci dokázali již před 120 tisíci lety překonat jihoamerické pohoří Andy a usadit se na pobřeží Atlantického oceánu. Vyplývá to z výzkumu Institutu Maxe Plancka pro ornitologii, vědců z Univerzity ve Freiburgu a vídeňského Institutu Konráda Lorenze zabývajícího se etologií. Biologové se snažili odpovědět na otázku, jak je možné, že papoušek patagonský, který obývá mírné klimatické pásmo, žije na obou stranách And, jejichž vrcholky dosahují výšky téměř sedmi tisíc metrů nad mořem.

Pomohla genová analýza peří

Výzkum se zaměřil na 66 kolonií papoušků patagonských na území delším než 13 tisíc kilometrů podél And. Ve všech hnízdištích vědci odebrali vzorky peří, aby porovnáním genetického materiálu zjistili, jaký je vztah mezi jednotlivými populacemi tohoto ptáka. „Výsledky jsou fascinující,“ řekl časopisu Science Daily jeden z vedoucích projektu Juan F. Masello. „Oproti našim očekáváním se prokázalo, že prapůvodním biotopem papoušků patagonských byla strana And u Pacifiku, tedy v místech dnešního Chile, kde se v současné době nachází jen malé kolonie těchto ptáků.“

K TÉMATU: Největší přirozená kolonie papoušků na světě? 180 tisíc ptáků na pobřeží Argentiny

Právě z pobřeží Pacifiku se papoušci patagonští dostali přes Andy na druhou stranu pohoří a objevili nová hnízdiště. „Dva argentinské poddruhy pocházejí z této původní populace. Jeden se úspěšně rozšířil podél řek až k Atlantickému oceánu, kde se v současné době nachází i největší kolonie tohoto druhu. V El Condor hnízdí více než 35 tisíc párů,“ uvedl Juan F. Masello. Genetické údaje o původní populace z dnešního území Chile čerpali vědci z fosilií. „Díky nim jsme byli schopni odhadnout, že k překročení And došlo před více než 120 tisíci lety,“ doplnila Petra Quillfeldtová.

Původní chilská populace vymírá

Závěry výzkumu jsou velmi důležitým podkladem pro ochranu jednotlivých poddruhů papoušků patagonských. Původní chilský poddruh, jehož zástupci překonali Andy, je bezprostředně ohrožen vyhynutím, protože ve volné přírodě přežívá posledních pět až šest tisíc ptáků. „Podobná situace je i u severního poddruhu v Argentině, kterého jsou poslední dva tisíce párů,“ varují vědci. Nejpočetnější poddruh, který obývá jižní Argentinu podél téměř celé Patagonie, je zase ohrožen ničením původních biotopů, protože tamní pampy jsou často přeměňovány na zemědělskou půdu pro pěstování sóji.

Vědci dokonce stanovili i pravděpodobné místo, kterým papoušci patagonští putovali z dnešního Chile přes Andy do Argentiny. Nachází se poblíž hory Aconcagua (6 962 m) v horském sedle, které je přes 3 000 metrů nad mořem. Podobná komplexní studie, která by dokazovala přesun nějakého ptačího druhu z jedné na druhou stranu And, zatím nebyla k dispozici.

Úvodní foto: www.oiseaux-argentine.com

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..