UVNITŘ VIDEO – Výrazné omezení používání palmového oleje žádá kampaň, kterou od roku 2011 vede Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) společně se Světovou unií pro ochranu přírody (IUCN) a Komisí pro záchranu druhů (SSC). Akce se zaměřuje na záchranu původních pralesních biotopů jihovýchodní Asie, které mizí kvůli odlesňování a výsadbě plantáží palmy olejné, z níž se lisuje palmový olej. „Téma palmového oleje je v současné době jedno z top témat ochránců přírody po celém světě, Českou republiku nevyjímaje,“ sdělila serveru Ararauna Silvie Ucová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.
Palmové plantáže ničí biotopy i papouškům
Tuzemskou část kampaně podporuje zejména občanské sdružení Lestari, které vyzývá širokou veřejnost, aby omezila používání potravin, v nichž je použit levnější palmový olej. „Doposud má palmový olej skrytou identitu (např. rostlinný olej), avšak nejpozději do r. 2015 bude dle nařízení EU povinné označování palmového oleje ve výrobcích. V současnosti se vynořuje řešení ve formě certifikace pro produkci palmového oleje způsoby, které respektují společnost a životní prostředí (www.rspo.org). Pro obyčejného člověka to znamená, aby se vyhýbal výrobkům, které palmový olej obsahují, případně upřednostňoval výrobky s doloženou certifikací palmového oleje a šířil tuto osvětu dál do okolí,“ konstatuje sdružení na svém webu.
Téma se podle Silvie Ucové týká i chovatelů papoušků, protože i ti často používají palmový olej, o jehož původu nemají tušení a tudíž může pocházet právě z plantáží v jihovýchodní Asii. „V konečném důsledku se kácení pralesů a vysazování plantáží palmy olejné týká mnoha a mnoha druhů, papoušky jistě nevyjímaje. Určitě by bylo minimálně velmi užitečné o tomto tématu informovat chovatele,“ říká. Ve stejném smyslu se vyjadřuje i sdružení Lestari, podle něhož se problematika odlesňování a vysazování palmových plantáží netýká jen Indonésie a Malajsie, ale i zemí rovníkové Afriky a Amazonie, tedy lokalit, kde žije řada ohrožených druhů papoušků.
Lze se palmovému oleji úplně vyhnout?
Palmový olej se stal v posledních 30 letech jedním z nejpoužívanějších a zároveň nejkontroverznějších produktů rostlinné výroby. Podle sdružení Lestari jej obsahuje polovina všech balených potravinových výrobků v supermarketech. „Jde především o potravinářské výrobky – od sušenek, margarínů, majonéz až po chipsy, čokolády a zmrzliny. Kromě potravin ho obsahují ale i kosmetické přípravky – šampony, krémy, pěny na holení, mýdla; také průmyslová maziva; a v poslední době je i součástí biopaliv. Rozmach spotřeby palmového oleje s sebou přináší obrovské dopady na životní prostředí,“ varuje Lestari.
Kampaň, která v České republice probíhá pod názvem Chance to Change, podpořily i zoologické zahrady v Praze, Ústí nad Labem, Liberci či Plzni. Například liberecká zoologická zahrada přestala úplně používat palmový olej ve všech svých stravovacích zařízeních. Herec Martin Dejdar natočil na podporu kampaně video, v němž žádá širokou veřejnost, ať se pokusí omezit spotřebu palmového oleje. Odhalit výrobky obsahující palmový olej je však velmi těžké, protože ve většině případů bývá na etiketách uvedeno, že jde o olej rostlinný. Podle Jakuba Kvapila z Lestari lze ale předpokládat, že v 80 procentech případů „rostlinného oleje“ jde o olej palmový.
Zelená Poušť – Trailer from Michal Gálik on Vimeo.
Úvodní foto: Michal Gálik/Zoousti.cz