Neoplozené vejce papouška nočního, jednoho z nejtajemnějších ptáků Austrálie, objevila skupina strážců v chráněné domorodé oblasti Ngururrpa na severu Západní Austrálie. Jde teprve o druhé vejce papouška nočního, které bylo kdy nalezeno. První pocházelo z Queenslandu, ale Západní Austrálie je považovaná za domovinu nejčetnější populace papouška nočního. Vejce nalezené v rezervaci Ngururrpa využijí vědci pro lepší pochopení o způsobu rozmnožování papoušků nočních a zjištění, jak jim pomoci v posílení početnosti jejich populace. Odhaduje se, že v celé Austrálii žijí asi dvě stovky papoušků nočních.
Nejvíce jich žije oblasti Velké písečné pouště
Objev neoplozeného vajíčka papouška nočního vzbudil rozruch mezi milovníky divokých zvířat. Papoušek noční byl totiž téměř celé jedno století, až do roku 2013, považován za vyhynulý druh. Před dvanácti lety se podařilo Johnu Youngovi nejprve vyfotografovat, natočit a poté také odchytit živého papouška nočního. Od té doby se výskyt těchto ptáků potvrdil na více místech Queenslandu, Západní Austrálie a Severního teritoria. Nejvíce ptáků má žít ve Velké písečné poušti v Západní Austrálii, právě na území domorodé chráněné oblasti Ngururrpa obývané původními obyvateli Austrálie.
I když se podařilo najít vícero izolovaných populací papoušků nočních, stále zůstává mnoho neznámého okolo chování těchto ptáků v přírodě. Nález vejce pomůže odhalit část informací o jeho hnízdění. Strážci vajíčko objevili v řadě opuštěných tunelů v divoké trávě Spinix, jimiž papoušci probíhají. Podle koordinátorky strážců v oblasti Ngururrpa Christy Daviesové šlo o velmi emotivní objev. „V muzejních sbírkách jich nikde moc není,“ vysvětluje. „Papoušci noční jsou tak vzácní, a i když byli dříve pravděpodobně běžnější, nacházeli se v oblastech, kde se lidé moc nezdržovali,“ dodává.
Podaří se odhalit, jak papoušci noční hnízdí?
Strážci se při objevu vejce nejprve prosvícením ujistil, že není oplozené. Pod vedením experta na noční papoušky Nicka Leseberga dospěli k závěru, že není a že zůstalo opuštěné. Podle Christy Daviesové je možné, že pochází z první snůšky mladé samice, které bývají často neoplozené. Nick Leseberg je přesvědčen o tom, že úbytek papoušků nočních přímo souvisí s kolonizací Austrálie. „Jejich pokles byl zaznamenán na konci 19. století a na začátku 20. století v podstatě vymizel,“ uvádí s tím, že pak po dobu celého století dochází jen k nepotvrzeným pozorováním. Až v roce 1990 byl nalezen jeden uhynulý pták u silnice v západním Queenslandu. V rezervaci Ngururrupa jsou papoušci noční sledovaní asi pět let.
„90 procent populace papoušků nočních se nachází v této oblasti, která je téměř celá spravovaná jako součást rezervací pro původní obyvatele Austrálie,“ konstatuje Nick Lesenberg. „Můžeme začít pracovat na prediktivních modelech, které nám napoví, zda při dodržování současného způsobu ochrany předejdeme všem hrozbám a podaří se nám populaci těchto ptáků navýšit,“ míní Lesenberg. Napomoci by tomu mělo pochopení vzorců chování při rozmnožování těchto kriticky ohrožených ptáků. „Opravdu potřebujeme porozumět biologii jejich rozmnožování, co spouští jejich hnízdní chování, kdy k tomu dochází a jak jsou zranitelní. Je to kritické pro jejich zachování,“ dodal vědec.
Úvodní foto: Ngururrpa Rangers