Ary ararauny už hnízdí i v brazilských městech. 40 mláďat letos vyvedly v Campo Grande

UVNITŘ VIDEO – Nejen v divoké přírodě, ale i v městských parcích v Brazílii už hnízdí nejznámější druh velkých arů, který je také nejčastěji chovaný v zajetí – ara ararauna. Brazilská televize Globo odvysílala minulý týden reportáž, v níž ochránci přírody kontrolují hnízda těchto papoušků ve městě Campo Grande, metropoli státu Mato Grosso de Sul na jihozápadě země. Letos jich objevili 27, přičemž část tvoří uměle vyvěšené budky. Ararauny za letošní sezónu ve městě odchovaly 40 mláďat.


„Po dobu tří měsíců, kdy jsou mláďata bezbranná v hnízdě, je důležité jejich hnízdiště chránit,“ vysvětlila televize počínání ochranářů, kteří poblíž rušné komunikace lezou po dlouhatánském žebříku k vrcholu palmy, v němž se nachází hnízdní otvor (viz video, část reportáže věnovaná araraunám začíná od času 02:08). Mláďata vyjmou z hnízda, opatrně vloží do umělohmotného kbelíku a po provaze je spustí dolů. Na zemi je změří, zváží, okroužkují a vrátí zpět do hnízda. Ta se nacházejí jak v městských parcích, tak na soukromých zahradách nebo dvorcích.

Papoušky do města přivedlo sucho a požáry. Už zůstali

Palmy, v nichž ararauny hnízdí po celá léta a hrozí jejich zřícení, protože strom odumřel a vysychá, ochranáři nahrazují umělými hnízdními budkami v okolí. Papoušci je ochotně využívají. V hnízdech bývají většinou dvě až tři mláďata. Po celém Campo Grande, které má 800 tisíc obyvatel a svojí rozlohou se dá srovnávat s Prahou, podle biologů žije na 100 dospělých araraun a další přibývají. „Jsou důkazem, že je možné sladit přírodu s expanzí měst v Brazílii,“ konstatuje televize Globo.

Hnízdící pár arů araraun vedle sídla presbiteriánské církve v Campo Grande, duben 2010. Osmdesát metrů od tohoto místa je rušná hlavní třída města. (Foto: Neiva Guedes, Instituto Arara Azul)

První ararauny se v Campro Grande objevily v roce 2000, společně s příbuznými ary zelenokřídlými. V té době se potýkal celý region s velkými suchy a ničivými požáry, takže papoušci migrovali za potravou a usadili se ve městě. Od té doby jejich populace stoupá a i když se podmínky ve volné přírodě zlepšily, arové už město neopustili. Naopak – přivykli městskému ruchu a hnízdí i poblíž hlavní třídy.

Úvodní foto: Campo Grande News


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..