Sezónní krmivo pro papoušky: nasbírejte jim jeřabiny, špendlíky, švestky nebo kukuřici

Končící léto skýtá mnoho možností, jak papouškům zpestřit jídelníček o sezónní plodiny. Chovatel jejich sběrem nejen ušetří, protože nemusí kupovat exotické ovoce, ale zároveň má jistotu, že předkládá čerstvé krmivo, leckdy dokonce i s větvemi, na kterých to které ovoce roste. Papoušci se při konzumaci takových plodů pobaví, a poté jim ještě zbude větev na okus. Při sběru sezónních plodin je samozřejmě třeba dávat pozor, aby nebyly zkažené, nahnilé, potřísněné trusem volně žijících ptáků, a nemělo by být podáváno v příliš velkém množství a příliš často: zkrátka, i v tomto případě je třeba zajistit pestrost a různorodost.

Špendlíky, mirabelky a myrobalány

Jde o malé divoké blumy, které rostou především poblíž vodních toků. Pravé špendlíky (slivoň špendlík žlutý) tvarem připomínají švestky, jsou však žluté, menší a mají sladší chuť. Dozrávají v polovině srpna, takže právě v těchto dnech je nejvyšší čas na jejich sběr. Podobně vypadají i mirabelky, což je příbuzná slivoň s menšími, kulovitými plody rovněž žluté barvy, a myrobalány, které jsou také menší a kulovité, ale barvu mívají žlutavě růžovou, červenou až fialovou. Všechny tři druhy jsou jedlé a velmi často se používají pro výrobu povidel, marmelád, ale i na pálení kořalky. Ve větším množství se vyskytují zejména na Moravě.

Špendlíky si papoušci ihned oblíbí, rádi okoušou dužinu a poté se pustí i do pecky, kterou se pokouší rozlousknout. Chovatel by ale měl dávat pozor, zda mezi předkládanými plody nejsou některé nahnilé. Špendlíky se velice rychle kazí, proto se je ani nevyplácí přechovávat delší dobu v lednici. Pokud máte možnost, choďte je trhat denně nebo obden čerstvé, do druhého dne by vydržet měly. Pravidlem nejen u špendlíků, ale u každého ovoce a zeleniny předkládaného papouškům, je důkladné opláchnutí a kontrola každého plodu. Ušetříte tak papoušky případných zažívacích problémů. Nezkrmené ovoce a zbytky na dně klece nebo voliéry pravidelně odstraňujte, aby nedošlo k zahnívání.

Mirabelka je malou žlutou blumou, příbuznou pravým špendlíkům. Pro papoušky je to hotová pochoutka. (Foto: Wikimedia Commons, Prunus domestica, ssp. syriaca, photo made in Warsaw, author Hiuppo)

Mirabelka je malou žlutou blumou, příbuznou pravým špendlíkům. Pro papoušky je to hotová pochoutka. (Foto: Wikimedia Commons, Prunus domestica, ssp. syriaca, photo made in Warsaw, author Hiuppo)

Černé a červené jeřabiny

Co chutná divokým ptákům, obvykle zachutná i papouškům. U jeřabin, které zrají právě v těchto dnech, si tím můžete být jisti na sto procent. Černá jeřabina, nebo-li temnoplodec černoplodý (dříve nazývaný aronie černoplodá) je podobná známější červené a vyskytuje jak ve formě keře, tak stromu. Většinou jde o uměle vysazené jeřabiny, méně časté jsou planě rostoucí stromy. Jejich plody mívají průměr až do půldruhého centimetru a vzdáleně připomínají malé višně. Obsahují hodně vitamínů B, C, E a P, cukrů, beta karotenu a pektinu, v podstatě jde tedy o vitamínově velmi výživný plod, který papouškům výrazně pomůže zlepšit kondici.

Červená jeřabina, známá pod názvem jeřáb ptačí, je častější a vyskytuje se výhradně ve formě stromů. Oranžové až červené plody zrají koncem srpna a sbírat se dají i v průběhu září (do zámrzu). Červené jeřabiny obsahují hodně organických kyselin, vitamín C, cukry, třísloviny, pektiny, siliny a další látky. Je velmi vhodná jako prostředek pro potlačení mírných průjmů. Oba druhy jeřabin se dají podávat jak čerstvé (což je nejlepší), tak zamražené (před zamražením by se měly omýt, po rozmažení beze zbytky nechat zkonzumovat, v žádném případě jednou rozmražené jeřabiny znovu zamražovat!). Řada chovatelů si na sklonku léta dělává obrovské zásoby jeřabin na celou zimu a platí si sběrače v konkrétních lokalitách s nejkvalitnějšími plody.

Černá jeřabina je méně známá než červená, ale co se týká vitamínů a dalších příznivých látek, je mnohem zdravější (Foto: Wikimedia.com)

Šípky

Čas šípků ještě úplně nenastal, hlavní úroda bude až v průběhu září nebo října, nicméně v některých lokalitách lze najít jejich červené plody již nyní. Papoušci je milují čerstvé, a stejně jako v případě jeřabin jim dodají vitamíny A a C, ale i K, PP, B1 a B2 či vápník. Šípky slouží i k detoxikaci organismu a posilují imunitu. Sbírat by se měly ještě před prvními mrazíky a zásadně jen tvrdé plody, nikoli měkké, které se můžou lehce zkazit. Na zimu se dají zamrazit jako jeřabiny, ale opět je třeba dávat pozor, aby šlo o tvrdé plody, které se po rozmražení nezmění v „červené bláto“. Papoušci ale uvítají především čerstvé plody, rozmražené jim v některých případech nemusí chutnat.

ČTĚTE TAKÉ: Dáváte svým papouškům šípky? Je ideální čas na jejich sběr

U šípků je třeba dbát vyšší obezřetnosti, aby nebyly znečištěny trusem divokých ptáků, pro které jsou rovněž vítanou pochoutkou. I v tomto případě platí, že nasbírané plody se musí pořádně omýt, nejlépe vložit na chvíli do vodní lázně a zkontrolovat, zda mezi nimi nejsou některé nahnilé nebo zkažené. V klasické lidské medicíně se šípek používá při léčbě zánětů a bolestí křečových žil, ale také jako prevence infekčních onemocnění. Úplně stejné využití může mít i v chovu exotických ptáků. Vedle dalších druhů ovoce a zeleniny je šípek navíc pro papoušky „zábavnější“, musí ho podobně jako ořechy nejprve „zpracovat“, než se dostanou k dužině.

Hlavní sezóna pro sběr šípků nastane zhruba za měsíc (Foto: Panoramio.com)

Nedozrálá a mléčná kukuřice

Velmi vítaným zpestřením papouščího jídelníčku je i nedozrálá nebo ještě mléčná kukuřice. Jaký je v nich rozdíl? Mléčná kukuřice je téměř čistě bílá a velmi měkká, klas lze lehce zlomit. Podávat by se měla především čerstvá, po zamražení a následném rozmražení je totiž příliš měkká a vodnatá. Oproti tomu nedozrálá kukuřice je dalším stádiem vývoje, je už mírně nažloutlá, ale zrna ještě nejsou tvrdá a lehce do nich projede nehet. Kukuřice v takové fázi je ideální pro sběr a zamražení pro zimní měsíce. Klasy je třeba nejprve důkladně omýt, poté rozkrájet na kolečka o šířce cca dva centimetry a uložit buď do igelitových sáčků, nebo umělohmotných nádob.

Takto zpracovaná a zamražená kukuřice umožní chovateli podávat papouškům zdravý a čerstvý doplněk stravy po celou zimu a dokonce i na jaře při začínající hnízdí sezóně. Nařezání kukuřice na kolečka usnadní lepší dávkování, chovatel nemusí rozmražovat celé klasy, z nichž by mu poté mohly zůstat nepoužitelné zbytky (opět nelze znovu zmražovat již jednou rozmraženou plodinu, zvyšuje se tak riziko různých střevních potíží u ptáků). Právě v těchto dnech je ideální čas na sběr a zamražování nedozrálé kukuřice, takže se určitě předzásobte na zimu!

Nedozrálá kukuřice má už náznak žluté barvy, ale ještě není sytá (Foto: luirig.altervista.org)

Uvodní foto: Wikimedia.com


1 komentář

  1. David Vopravil napsal:

    No taky už pokukuji po všech možných plodinách. Bál jsem se těch jeřabin. Rostou tu červené a pak menší černé, ale nechtěl jsem riskovat kdyby náhodou to bylo něco tomu podobné a nepožívatelné. Šípky na některých keřích už jsou krásně červené a můj Alexandr si na nich pochutnal. Amazoňonovi jsem prozatím zkusil dát jen Kustovnici čínskou (zázrak mezi známími plody). Je teprv 2 měsíce starý a je to teprve týden co už se sám krmí. Teprve dnes už louskal úspěšně proso, ale celé semeno slunečnice nerozlouskne. Dnes bral z ruky jen loupané. Zkusím za měsíc i tyto plody z venku jen jako doplněk.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..