Mexiko řeší úbytek papoušíčků modravých, druh „povýšil“ v Červené knize IUCN

Papušíček modravýUVNITŘ VIDEO – Nejen latam vlaštovčí se dočkal v letošní aktualizaci Červené knihy ohrožených živočichů IUCN překlasifikování stupně ohrožení. Hůře je na tom z papoušků i mexický papoušíček modravý, kterého Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) nově zařadil do kategorie potenciálně ohrožených zvířat (NT), přičemž dosud byl veden v nejnižší kategorii ohrožených ptáků coby „nejméně znepokojivý“ (LC). Organizace svůj krok odůvodnila reálnou hrozbou poklesu celkové populace papoušíčka modravého o 30 procent během následujících tří generací, což odpovídá nejbližším 12 letům. Odhad ochránců přírody vychází z výsledku monitoringu papoušíčků na jejich známých hnízdištích v Mexiku.

Pokud by se odhady potvrdily a tempo úbytku papoušíčků modravých by pokořilo hranici 30 procent populace během tří následujících generací, byl by druh opět přeřazen do ještě vyšší kategorie „zranitelných“ (VU). „Jestliže by se objevily důkazy, které by naznačovaly, že celosvětová populace tohoto druhu je nižší než 10 tisíc jedinců a její pokles by pokračoval tempem o 10 procent v každých třech generacích až po dobu následujících 100 let, vznikl by mu rovněž nárok na zapsání mezi zranitelné druhy,“ uvádí na svém webu mezinárodní organizace BirdLife International. Stejná organizace odhaduje nynější stavy papoušíčků modravých na 20 až 50 tisíc jedinců, přičemž největší hrozbou pro ně je nelegální odchyt a prodej na černém trhu.

Osm tisíc nelegálně odchycených ptáků ročně

Mexičtí ochránci přírody odhadují, že za jediný rok pytláci odchytí a dodají na černý trh s exoty na osm tisíc papoušíčků modravých. „Co do rozsahu jde o jeden z nejvíce nelegálně obchodovatelný druh papouška v Mexiku, což může být důvodem jeho zdánlivé nepřítomnosti na mnoha vhodných stanovištích,“ upozorňuje BirdLife International. Areál přirozeného výskytu papoušíčka modravého se omezuje na západní Mexiko od oblasti Sonora po region Colima a také na ostrov Tres Marias. Nedávná studie od Marina-Togy (2012) upozornila, populace žijící podél tichomořského pobřeží Mexika zaznamenala pokles stavů o 61,4 procenta. Papoušíčci zcela vymizeli z mnoha oblastí jižní části areálu svého výskytu.

K TÉMATU: Latam vlaštovčí byl oficiálně zařazen mezi kriticky ohrožené druhy v Červené knize IUCN

Stejná studie upozorňuje, že na 80 procentech lokalit, kde se dříve papoušíček modravý vyskytoval a nyní zde zcela chybí, nedošlo k žádnému zásahu do přirozeného prostředí a tudíž jeho úbytek nemůže souviset s likvidací přirozených hnízdních biotopů. Naznačuje to tedy, že za jeho úbytkem musí být člověk a nelegální odchyt. Pokles zaznamenali ochránci přírody i u izolované populace papoušíčků modravých na ostrově Tres Marias. Jedni z nejmenších mexických papoušků si oblíbili smíšené tropické lesy, sady, lužní lesy a sekundární lesní porosty do nadmořské výšky 1 400 m. Živí se ovocem, zejména fíky, jahodami a travními semeny.

Úvodní foto: YouTube.com/Oveth Fuentes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..