UVNITŘ VIDEO A ANKETA – Zajímavá diskuse se rozproudila v nedávno založené facebookové skupině Výživa exotického ptactva, kterou spravuje někdejší asistent šéfredaktora a posléze stážista redakce časopisu Papoušci Ondřej Štafek. Chovatelé si zde vyměňovali názory na to, zda papouškům dávat mléčné výrobky či nikoli a zda to opeřencům nějak prospívá – například jako přírodní probiotika. Poměrně dost chovatelů papouškům pravidelně předkládá bílý jogurt nebo rohlíky namáčené v mléce. Ptáci takovou pochoutku obvykle velmi rádi přijímají. Otázkou však zůstává, zda jim mléčné výrobky něco dávají i z nutričního hlediska. Papoušci totiž nedokáží zpracovat laktózu, které je součástí mléka.
„Mléko se nevyskytuje mezi přirozenou stravou volně žijících papoušků. Mléko a mléčný výrobek projdou trávicím traktem v nezměněné podobě, protože jejich tělo není schopné tento produkt rozložit a strávit,“ upozorňuje slovenský chovatel papoušků, tukanů a zoborožců Vratko Javro. Někteří chovatelé si podle něj myslí, že papoušek sám rozezná, co je pro něj nebezpečné a tomu se pak vyhne. „Papoušek ale v sobě takový instinkt nemá. Orientuje se pouze na základě barvy a tvaru. Někteří papoušci totiž po mléku a výrobcích z něj doslova šílí okamžitě, jakmile je spatří,“ napsal Vratko Javro v diskusi na Facebooku. Proto podle něj platí, že všechno je třeba dělat s mírou.
Jako občasnou pochoutku ano
Pokud papoušek dostane mléčný výrobek pouze občas jako pochoutku, nemělo by se mu podle Javra stát nic závažného. Ale mělo by to být tak jednou nebo dvakrát do týdne. „Papoušek má rychlý metabolismus a za několik desítek minut mléko jeho tělo opustí. Pokud ale zjistíte, že má delší dobu průjem, mléko mu samozřejmě už nedávejte,“ varuje. Javro Vratko upozorňuje na častý omyl chovatelů, kteří si myslí, že papoušci dokáží strávit sýr. Hlavně tavený sýr obsahuje vysoké procento tuku a je podle něj absolutně nevhodný, doplňkem stravy. „Stejně jsou na tom jogurty, které často obsahují vysoké množství tuku, ale i cukru. Tyto dvě látky společně se solí tvoří pro papoušky zakázané látky,“ líčí Javro Vratko.
K TÉMATU: Hypervitaminóza: i u papoušků platí všeho s mírou. Ani s vitamíny se to nesmí přehánět
Chovatelé by se ale podle Vratka měli vyvarovat i podávání mléčných výrobků, které byly vyrobeny pro lidi, jejichž organismus nesnese laktózu. Tyto výrobky totiž místo laktózy obsahují náhradní látky, přičemž některé mohou být pro papoušky silně toxické. „Takovými produkty byste neměli testovat hranice přežití papoušků!“ vyzývá Vratko. Plnohodnotné mléčné výrobky podle něj ale obsahují i vápník a vitamíny, které jsou důležitou složkou potravy papoušků. „Proto si myslím, že pokud dostávají papoušci mléko a výrobky z něj jako doplněk stravy, nemělo by se jim nic zvláštního stát. Všeho moc ale škodí, takže pokud dokážeme rozeznat hranici, víme, kdy to už stačí,“ podotýká.
Mléčné výrobky nejsou náhradou probiotik
Pro ty, kteří se bojí testovat, co jejich papoušek ještě snese a co už ne, má Javro Vratko náhradu v podobě kokosového mléka. I s ním by se to ale nemělo přehánět, protože obsahuje příliš mnoho tuku. „Jeden z posledních výzkumů prokázal, že intolerance na laktózu je v případě papoušků a obecně ptáků individuální. Například je zajímavé, že při podávání mléka mladým papouškům se dosáhlo zrychlení jejich růstu. Důvodem je zřejmě zvýšený přísun bílkovin jako stavebních látek,“ upozorňuje Javro Vratko. V malých dávkách podle něj tedy mléko zaručeně neškodí, ale vždy bude existovat riziko překročení bezpečné dávky. „Pokud toto riziko dokážeme bezpečně potlačit, neměli bychom mléko a výrobky z něj z jídelníčku vynechávat,“ uzavírá.
ČTĚTE TAKÉ: Netrpí vaši papoušci nedostatkem vitamínu A a D? V krmivu často chybí
Veterinářka Veronika Sochorcová z brněnské Kliniky chorob ptáků, plazů a drobných savců ve stejné diskusi upozornila, že laktóza tvoří asi jen šest procent obsahu mléka v závislosti na jeho druhu. „Lidé mají nejvíc enzymu laktázy v dětství, postupně se jeho aktivita snižuje, u některých může vymizet. Ptáci nemají enzym na trávení laktózy, tudíž projde nestrávená. Mléčné výrobky zejména jogurt či tvrdý sýr byli či jsou podávány z důvodu obsahu vápníku či živých kultur. Jejich podávání doporučoval i Dr. Tukač. V rozumné míře papouškům neuškodí,“ ujistila. Pokud chovatelé nahrazují mléčnými výrobky probiotika, měli by se podle Veroniky Sochorcové spolehnout spíše na speciální preparáty určené přímo papouškům.
[poll id=“99″]
Úvodní foto: YouTube.com / MushuMoosh