Kriticky ohrožení kakaduové filipínští začali zalétávat do města, ochránci mají pohotovost

Nejvzácnější druh kakadua na světě, endemický kakadu filipínský, ve své domovině stále častěji zalétává do městských parků a zahrad. Upozorňuje na to Nadace Katala, která se zabývá monitoringem a ochranou těchto ptáků. Papoušci si oblíbili zejména město Puerto Princesa na ostrově Palawan. Ochránci proto vyzvali širokou veřejnost ke spolupráci při monitoringu ptáků v městské aglomeraci. Jinak totiž hrozí, že papoušky někdo odchytí a prodá na černém trhu. Kakadu filipínský patří k vděčným cílům pytláků, protože těchto ptáků v zajetí příliš mnoho není a v přírodě přežívá s bídou několik set exemplářů. Jeho chov je také velmi obtížný, protože samci bývají nebývale agresivní na samice a nezřídka je zabijí.




„Také loni byli kakaduové filipínští pozorováni v Puerto Princese, zejména pak ve čtvrtích Z-Bancao, San Miguel a San Pedro,“ uvedla organizace na svojí oficiální facebookové stránce. „Vyzýváme proto všechny zájemce, aby nám nahlásili pozorování kakaduů filipínských,“ dodala. Předloni se skupinka 30 kakaduů filipínských zdržovala v parcích Puerto Princesa od srpna do září. Již v předchozích letech se ojedinělé skupinky papoušků létaly přiživovat na ovocné stromy na periferii města. Výskyt v červenci znamená, že ptáci přiletěli těsně po vyhnízdění, nebo ještě stále hnízdí a shání dostatek potravy. Kakaduové pochází z třetího největšího hnízdiště na pozemku Iwahigské věznice a farmy pro trestance (IPPF), které čítá okolo stovky párů těchto ptáků. Ve městě se jich objevilo 24.

Je třeba zapojit školáky

Nadace Katala proto již v roce 2016 zahájila v Puerto Princese intenzivní vzdělávací kampaň na místních základních školách, aby zajistila vzácným opeřencům náležitou ochranu. Během prvního roku prošlo ochranářskými kurzy 1 193 žáků ze 17 základních a středních škol. Nadace zároveň podporuje výsadbu zeleně ve městě, zejména pak v okolí škol, kde by mohli papoušci zahnízdit a úspěšně vyvést mladé. Palawan je hlavním místem výskytu kakaduů filipínských, v několika oddělených populacích zde žije většina z 430 až 750 pohlavně dospělých ptáků, kteří tvoří celkovou divokou populaci druhu. I s mladými jedinci by jich nemělo být více než 650 až 1 120. Vedle nelegálního odchytu kakaduy nejvíce ohrožuje ztráta hnízdních biotopů.

K TÉMATU: Jako děti vybíraly kakadu filipínské z hnízd, nyní je bývalé pašeračky pomáhají chránit

Hlavní hnízdní kolonii, která se nachází na ostrůvku u obce Narra a představuje čtvrtinu všech hnízdních párů v přírodě, hrozil zánik kvůli projektu 15-megawattové uhelné elektrárny, který však místní samospráva shodila ze stolu. Elektrárna by totiž stála přímo v cestě kakaduům, kteří několikrát denně létají z kolonie na ostrůvku Rasa na Palawan za potravou. Na sklonku minulého století tvořilo kolonii na ostrově Rasa pouhých 23 ptáků, ale díky přísné ochraně a za pomoci Nadace Kotala se jejich počet podařilo zvýšit více než desetinásobně na 300. S ochranou vzácných ptáků dokonce pomáhají bývalí dětští pytláci a pašeráci, kteří původně kakaduy filipínské vybírali z hnízd a prodávali překupníkům.

Úvodní foto: Nadace Katala




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..