Papoušek žlutouchý už není ohrožený, jeho populace za třicet let stoupla z 50 na 2 600 jedinců

UVNITŘ VIDEO – Jednou z letošních očekávaných změn v Červené knize ohrožených živočichů IUCN bude překlasifikování kolumbijského papouška žlutouchého z kategorie „ohrožený“ na „téměř ohroženého“. Umožní to výsledky aktuálního sčítání divoké populace tohoto ptačího druhu, k němuž došlo letos v dubnu a z něhož vyplývá, že v přírodě přežívá 2 601 jedinců. Před třiceti lety přitom divokou populaci tvořila pouze druhá odmocnina tohoto čísla, přesněji necelých 50 jedinců. Intenzivní ochrana druhu společně s projektem vyvěšování umělých hnízdních budek a kontroly hnízdících párů vedla k rapidnímu nárůstu počtu papoušků i k jejich návratu do lokalit, z nichž před lety zcela vymizeli.

Dříve byl papoušek žlutouchý naprosto běžným druhem nejen v Kolumbii, ale také v sousedním Ekvádoru, kde je už delší dobu považován za vyhynulého. Jenže intenzivní zemědělství spojené s kácením pralesů a vytvářením pastvin vedlo k ničení voskových palem, na nichž je tento papoušek existenčně závislý – v dutinách těchto stromů totiž hnízdí. Oblíbil si zejména mrtvé palmy, do nichž se dá lépe vyklovat hnízdní dutina. Kdy v roce 1991 klesl počet papoušků žlutouchých v přírodě pod 50, začala kolumbijský vláda společně s nevládními organizacemi bít na poplach. Kabinet nejprve začal chránit voskové palmy jako národní strom, který se nesmí kácet. Ochranářské organizace podporované mj. nadací Loro Parque Foundación začaly papouškům vyvěšovat umělé hnízdní budky.

Neexistuje žádná záložní populace v zajetí

Ochranu druhu komplikoval fakt, že neexistovala a vlastně dosud neexistuje žádná záložní populace chovaná v zajetí. V polovině devadesátých let minulého století ztratili ochránci přírody přehled o výskytu papoušků, protože zbytková populace se nacházela na územích ovládaných gerilovou armádou FARC. Ochránci navázali kontakt s partyzány a vyjednali s nimi, že na územích kontrolovaných FARC budou papoušci chráněni. Nevládní organizaci ProAves, která je koordinátorem záchranného projektu papouška žlutouchého, se dokonce podařilo docílit toho, že partyzáni na svém území vyhlásili pod pohrůžkou smrti zákaz zabíjení těchto ptáků. Účinek byl okamžitý: nikdo z místních lidí se nechtěl dostat do křížku s ozbrojenci.

K TÉMATU: Kolumbie zaznamenala padesátinásobný růst populace vzácných papoušků žlutouchých

V roce 1999 se podařilo expedici vedené organizací ProAves narazit v zapadlém andském údolí Cucuana na skupinu 81 papoušků žlutouchých. Této populaci se ale podařilo v daný rok vyvést pouze jediné mládě, protože v lokalitě se nacházelo jen minimum vhodných voskových palem. Ve spolupráci s místními zemědělci došlo ke změně přístupu k odumřelým palmám, které se dříve kácely pro zpracování dřeva. Dobytek, který spásal jejich okolí a ničil sazenice nových palem, se nesměl k těmto novým stromkům přiblížit. Ochránci začali na vhodných stromech vyřezávat základy dutin, aby papouškům usnadnili přípravu hnízd. Na řadě stromů vyvěsili úzké vysoké budky. Papoušci si na nové podmínky rychle zvykli a pouhých třech let se zvýšila úspěšnost odchovu mláďat na 93 jedinců v roce 2002.

Populační exploze na přelomu tisíciletí

Papoušci žlutouší hnízdili dvakrát ročně a úspěšnost hnízdění byla 64-procentní. U úspěšných párů se dařilo z 55 procent vyvést jedno mládě, ve 31 procentech případů dvě a ve 14 procentech dokonce tři mláďata. „Kromě 93 úspěšně odchovaných mláďat jsme v západních Andách mezi Jardinem a Rio Sucio, 96 mil od údolí Cucuana, vysadili druhou chovnou populaci. Znamenalo to vznik dvou center s voskovými palmami, kde tito papoušci hnízdili. Do roku 2010 vzrostl celkový počet jedinců v přírodě na 1 103, ačkoli aktivně hnízdilo pouze 106 párů, a v roce 2013 jich bylo již 1 408,“ popisuje na webu Birdguides.com David Waugh z nadace Loro Parque Fundación. To však byl jen začátek populační exploze, která se dosud nezastavila.

ČTĚTE TAKÉ: Paradox: vojenská guerilla v Kolumbii zachráncem papouška žlutouchého

Při národním sčítání papoušků, které v prosinci loňského roku organizovala společnost ProAves, bylo na 41 lokalitách souběžně v západních, středních a východních Kordillerách zjištěno 2 250 papoušků žlutouchých. Opakované sčítání letos v dubnu, zaměřené na 12 lokalit s hnízdním výskytem druhu, dokonce došlo až k číslu 2 601 jedinců. Z toho 998 papoušků se nacházelo v lokalitě Roncesvalles, což představuje třináctinásobný (!) nárůst oproti situaci z roku 1999. „Dubnový monitoring je považován za nejpřesnější, protože proběhl v době, kdy se většina ptáků shromáždila na hnízdištích. Papoušci se rozšiřují i do dalších nových lokalit a jedna subpopulace se už nachází 68 mil od nejbližších voskových palem v Ekvádoru, kam by se papoušek žlutouchý mohl vrátit poprvé po desítkách let, co odtud vymizel,“ dodal David Waugh.

Úvodní foto: ProAves

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..