Kde zimují ararové zelení? Zjistit to mají GPS lokátory umístěné na tělech deseti papoušků

UVNITŘ VIDEO – Tajemství zimovišť ararů zelených, ohrožených mexických papoušků, kteří se v minulosti přirozeně vyskytovali i na jihu Spojených států, má odhalit projekt zoologické zahrady San Diego, arizonské pobočky amerického federálního úřadu U.S. Fish and Wildlife Service (FWS – obdoba naší Agentury ochrany přírody a krajiny), mexické Národní komise pro chráněná území a mexické nevládní organizace Organización Vida Silvestre AC (OVIS). Společnými silami chtějí monitorovat deset papoušků, jimž umístili na těla GPS lokátory, informoval server Birdwatchingdaily.com. Jde o mláďata kontrolovaná v hnízdních dutinách, ale i mladé ptáky odchované v Zoo San Diego, jež se léta aktivně účastní záchovného programu ararů zelených.

Ararové zelení hnízdí výhradně v pohoří Sierra Madre v západním Mexiku. Dříve se vyskytovali i v Arizoně, Novém Mexiku, západním Texasu a pravděpodobně i v Utahu. Ve Spojených státech ale postupně vymizeli, poslední ptáci byli pozorování přes 90 lety v pohoří Chiricahua v Arizoně. Pokusy o jejich opětovné vysazení v pohoří Chiricahua v Arizoně na přelomu 80. a 90. let minulého století selhaly. Při reintrodukci v letech 1986 a 1993 ptáci nebyli schopni čelit predátorům, vypuštěnou populaci zdecimovali zejména jestřábi. Další podobné pokusy, o které usilovala Společnost pro ochranu biologie (SCB), nezískaly souhlas FWS kvůli jejich finanční náročnosti a nejistým vyhlídkám vypouštěných papoušků.

Vypouštění ararů v USA? Ne, raději ochrana v Mexiku

FSW už tehdy podporovala spíše ochranu ararů v jejich jediném známém hnízdišti v Mexiku. Úřad argumentoval doporučením odborníků, kteří se specializují na studium života ararů, podle nichž jsou v Mexiku stále ještě relativně velké souvislé zalesněné plochy vhodné pro hnízdění těchto papoušků, což se o Arizoně říci nedá. V Mexiku přežívá posledních 2 000 až 2 800 pohlavně dospělých ararů zelených. Aby byla jejich ochrana co nejúčinnější, je třeba zjistit, kam se ararové stěhují na zimu. „Ararové zelení jsou dlouhověcí ptáci s vysoce vyvinutým sociálním cítěním, kteří se po sezóně stěhují z hnízdišť v mexickém státě Chihuahua do zimovišť dále na jihu a možná mezi těmito dvěma místy procestují několik set kilometrů,“ vysvětluje James Sheppard ze Zoo San Diego.

K TÉMATU: Americké úřady vzdávají snahu o návrat ararů zelených, podpoří jejich ochranu v Mexiku

„Přesnou polohu jejich zimovišť bohužel neznáme. Naše snahy o jejich ochranu budou úspěšnější, pokud budeme znát jejich migrační trasy, výběr potravy a stanoviště, která využívají v zimních měsících,“ dodal Sheppard. GPS lokátory testovala Zoo San Diego na jiných druzích ptáků ve vlastním safari parku a upravila je tak, aby byly co nejlehčí a neovlivňovaly let nebo pohyb mláďat, která budou opouštět hnízdo. „Doufáme, že se nám v následujících měsících podaří získat podrobnou představu o migračních trasách a využívání jednotlivých biotopů arary zelenými,“ věří Allison Alberts, vedoucí ochrany a výzkumu v Zoo San Diego. V zajetí není arara zelený příliš často chovaným druhem papouška, tedy alespoň ne v Evropě. V České republice je nechová nikdo, i když zde bylo několik ptáků koncem 90. let.

Úvodní foto: Zoo San Diego

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..