Rekordní hnízdní sezóna kriticky ohrožených pyrurů šedoprsých: ochránci napočítali 388 mláďat

UVNITŘ VIDEO – Letošní rok je přelomový pro projekt záchrany pyrury šedoprsého, kriticky ohroženého jihoamerického papouška, nejvzácnějšího zástupce celého rodu pyrurů. Dobrovolníci brazilské nevládní organizace Aquasis, která za podpory sdružení American Bird Conservancy (ABC) již desátým rokem vyvěšuje pro pyrury šedoprsé umělé hnízdní budky, letos napočítala celkem 388 vyvedených mláďat. To je vůbec nejvíc za celou historii projektu. Od roku 2010 organizace Aquasis pomohla na svět 1 553 pyrurům šedoprsým, kteří se vylíhli v umělých hnízdních budkách, uvedl server Surfbirds.com. Zároveň rekordně rostou počty ptáků při každoročním prosincovém sčítání v pohoří Baturité.

Při loňském prosincovém momitoringu pyrurů šedoprsých, do kterého se zapojilo na 160 dobrovolníků, bylo zaznamenáno 657 papoušků. „Vyvěšování umělých hnízdních budek na podporu reprodukce pyrury šedoprsého je velmi důležité, protože stromů s přirozenými hnízdními dutinami významně ubývá,“ upozorňuje Bennett Hennessey, brazilský koordinátor společnosti ABC. Jenom během hnízdní sezóny 2019/20 ochránci vyvěsili na 34 místech celkem 111 nových hnízdních budek. Z toho 82 papoušci skutečně obsadili, což představuje takřka tři čtvrtiny ze všech. Průměrná snůška v budkách činila 6,6 vejce a 87 procent vylíhlých mláďat přežilo do odstavu a posílilo divokou populaci těchto ptáků.

Ornitologové je hodlají vypustit do nových lokalit

Kromě americké společnosti ABC projekt významně podporuje také nadace Loro Parque Fundación. ABC stojí za vzdělávacími programy, kterými ochránci oslovují místní komunity při spolupráci na monitorování pyrurů, a letos šlo také o krizový management během pandemie nového typu koronaviru Covid-19. Vzdělávací projekty jsou pro úspěch záchovného programu klíčové. Dokonce motivovaly jednu místní obec, aby přerozdělila veřejné pozemky a vytvořila 97-akrovou rezervaci vyčleněnou pouze pro pyrury šedoprsé. Do programu se zapojila i celá řada soukromých vlastníků půdy, kteří nechali na svých pozemcích instalovat umělé hnízdní budky.

Historicky se pyrury šedoprsý vyskytoval zejména v tropických pralesech severovýchodní Brazílie, nyní je ale většina tohoto biotopu zničena. Proto se zhruba 98 procent celkové divoké populace pyrurů šedoprsých soustředí v pohoří Baturité. Vzhledem k nebývale úspěšné reprodukci papoušků plánuje organizace Aquasis reintrodukci pyrurů šedoprsých do dalších lokalit, aby se rozsah jejich rozšíření přiblížil původnímu stavu před začátkem záchranného projektu. Postupným navyšováním divoké populace by pak mělo dojít k překlasifikaci druhu ze současné kategorie kriticky ohroženého (CR) až na potenciálně ohroženého (NT) či mál dotčeného (LC). Do roku 2005 byl pyrura šedoprdý považován za pouhý poddruh velmi častého pyrury bělouchého.

Deset let umělých budek pro pyrury šedoprsé: od prvních tří mláďat v roce 2010 po celkových 1 165

Úvodní foto: American Bird Conservancy

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..