V Mexiku odchytili papoušíčka modravého, který byl úplně modrý

Papoušíčci patří společně s papoušínky mezi nejmenší druhy papoušků na světě. Jsou nenápadní nejen svojí velikostí, ale převážně zeleným zbarvením. To platí i o mexickém papoušíčkovi modravém. Vědcům se loni podařilo odchytit v pohoří Sierra de Quila v regionu Jalisco v západním části centrálního Mexika papoušíčka modravého, který byl úplně modrý. Jde o první případ svého druhu. Autoři pozorování, kteří zveřejnili studii na serveru BioOne.org, se domnívají, že k podobným hříčkám přírody může docházet častěji, protože papoušíček modravý je v Mexiku ohrožený a jeho populace klesá. Stále častěji tak bude docházet k příbuzenskému křížení, které vede ke vzniku různých barevných mutací a odchylek.

„U papoušků je zelená barva peří výsledkem souběhu endogenně produkovaných žlutých pigmentů, které se nazývají psitacofulviny, a houbovitých struktur v ostnech peří, které vytvářejí modrou barvu. V ojedinělých případech ptákům chybí žluté pigmenty, což vede ke vzniku modrého fenotypu a variabilně zbarvenému peří,“ vysvětluje ornitoložka Verónica Carolina Rosas-Espinoza, která společně s dalšímu pěti vědci pozorování zcela modrého papoušíčka modravého zveřejnila. „Modrý fenotyp je u papoušků typicky výsledkem recesivní mutace, která brání produkci žlutých pigmentů, čímž se odhalí základní modrá strukturální barva. Pokud víme, jedná se o první zdokumentovaný případ modrého papoušíčka modravého,“ dodala vědkyně.

Záběry přírodně zbarveného a modrého papoušíčka modravého (Foto: BioOne.org)

Ročně se nelegálně odchytí 8 000 papoušíčků

Papoušíček modravý patří mezi nejohroženější druhy papoušíčků. Mexičtí ochránci přírody odhadují, že za jediný rok pytláci odchytí a dodají na černý trh s exoty na osm tisíc těchto exotů. „Co do rozsahu jde o jeden z nejvíce nelegálně obchodovatelných druhů papouška v Mexiku, což může být důvodem jeho zdánlivé nepřítomnosti na mnoha vhodných stanovištích,“ upozorňuje organizace BirdLife International. Areál přirozeného výskytu papoušíčka modravého se omezuje na západní Mexiko od oblasti Sonora po region Colima a také na ostrov Tres Marias. Studie od Marina-Togy z roku 2012 upozornila, populace žijící podél tichomořského pobřeží Mexika zaznamenala pokles stavů o 61,4 procenta.

Stejná studie upozorňuje, že na 80 procentech lokalit, kde se dříve papoušíček modravý vyskytoval a nyní zde zcela chybí, nedošlo k žádnému zásahu do přirozeného prostředí a tudíž jeho úbytek nemůže souviset s likvidací přirozených hnízdních biotopů. Naznačuje to tedy, že za jeho úbytkem musí být člověk a nelegální odchyt. Pokles zaznamenali ochránci přírody i u izolované populace papoušíčků modravých na ostrově Tres Marias. Jedni z nejmenších mexických papoušků si oblíbili smíšené tropické lesy, sady, lužní lesy a sekundární lesní porosty do nadmořské výšky 1 400 m. Živí se ovocem, zejména fíky, jahodami a travními semeny.

Mexiko řeší úbytek papoušíčků modravých, druh „povýšil“ v Červené knize IUCN

Úvodní foto: BioOne.org

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..