Kakadu dlouhozobý (Zanda baudinii)

Kakadu dlouhozobýDonedávna byl systematicky veden jako poddruh kakauda černého (Zanda funerea) a jako příbuzný kakadua havraního (Calyptorhynchus banksii) a kakadua hnědohlavého (Calyptorhynchus lathami). Od roku 2014 ale tvoří společně s kakaduem černým a jeho dalším bývalým poddruhem, kakaduem krátkozobým (Zanda latirostris) nový rod Zanda. Někdy je označován také jako kakadu Baudinův, či jako jeden z kakaduů bělouchých (společně s kakaduem krátkozobým). Celkově je hnědočerný, na spodu tmavší. Peří na krku a spodních partiích má žluté lemování, příuší je čistě bílé, ocas je černý a zespodu má bílý pruh. Charakteristický je jeho delší a rozšířený zobák. Dorůstá délky 58 cm a hmotnosti do 700 g.

Kakadu dlouhozobý je nejvzácnějším zástupcem rodu Zanda, vyskytuje se pouze na malém izolovaném území v jihozápadní Austrálii, konkrétně mezi metropolí Perth, městem Albany a Margaretinou řekou. Z monitoringu divoké populace, který probíhal v letech 1995 až 2004 vyplývá, že ve volné přírodě žije asi 10 až 15 tisíc kakaduů dlouhozobých, ale z toho jen desetinu tvoří pohlavně dospělí ptáci schopní rozmnožování. Jejich počty nadále klesají, proto je Červená kniha ohrožených živočichů IUCN vede v kategorii „ohrožený“ (EN). Ačkoli je chráněný, poměrně často bývá nelegálně střílen.

Chov v zajetí

Opravdová rarita mezi chovateli, mnohem vzácnější než příbuzný kakadu krátkozobý, který je také vzácným chovancem. Mláďata mají na rozdíl od kakadua černého bílé prachové peří (mláďata kakadua černého ho mají žluté), stejně jako mladí u kakadua krátkozobého. V Evropě v současné době kakadua dlouhozobého nikdo nechová.

Dostupnost a cena

Prakticky nedostupný druh.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Nechová jej žádná ze zoologických zahrad v České republice.