Vzácné neofémy nemusely uhynout, stěžuje si veterinář na poměry v tasmánské stanici

UVNITŘ VIDEO – Úhyn dvou kriticky ohrožených neofém oranžovobřichých v záchranné stanici Taroona na Tasmánii, do jejichý voliéry se dostala zdivočelá kočka, vyvolal diskuse až na vládní úrovni. Veterinární lékař stanice James Harris totiž napsal australskému ministerstvu životního prostředí, že nedostatečně ochraňuje investice do záchranného projektu tohoto nejvíce ohroženého papouška na světě, jehož zbytková populace ve volné přírodě čítá jen tři desítky jedinců. Harris v rozhovoru pro australskou televizi ABC uvedl, že incident se zdivočelou kočkou jen ilustruje podcenění personálního obsazení stanice.


K TÉMATU: Tragédie na Tasmánii: kočka ve voliéře zabila dvě kriticky ohrožené neofémy oranžovobřiché

„Tři lidé, kteří zde pracují na projektu záchrany neofém oranžovobřichých, zároveň pečují také o tasmánské čerty. Nezbývá jim tedy příliš času ani na jeden druh, kterým se mají zabývat,“ konstatuje Harris. Smrt dvou velmi vzácných neofém, ke které došlo minulý měsíc, je podle veterináře přímým důsledkem personální politiky ministerstva životního prostředí, jež na záchranné programy vyčlenilo příliš málo lidí. Po úhynu vzácných ptáků bylo nalezelo několik děr v pletivu voliér, jimiž se mohla kočka protáhnout dovnitř a vyplašit ptáky, kteří se pak v panice smrtelně zranili o stěhu chovného zařízení.

Vláda si nehlídá investice do programu, míní vědec

„Tasmánská vláda by si měla ohlídat, aby záchranný projekt, do kterého investovala obrovské množství finančních prostředků, byl správně řízen,“ prohlásil James Harris. Podle mluvčího tasmánského ministerstva životního prostředí Briana Wightmana resort nedávno zamítnul žádost provozovatelů záchranné stanice o navýšení dotací na záchranný projekt neofém oranžovobřichých. Taroona je jednou ze tří oficiálních záchranných stanic tohoto vzácného papouška v Austrálii. Další jsou v Healesville ve Victorii a v Zoo Adelaide. Dohromady chovají přes 200 neofém oranžovobřichých.

Aktuálně nejvzácnější druh papouška, který se dosud vyskytuje ve volné přírodě, hnízdí pouze na jednom místě na Tasmánii. Během zimy pak neofémy odlétají z ostrova na jihovýchod Austrálie, kde tráví zimní měsíce v písečných dunách na pobřeží. Záchranné stanice chtějí v nejbližších letech umělými odchovy zvýšit populaci v zajetí na 350 jedinců a poté část z nich vypustit do volné přírody, aby posíly divokou populaci.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..