Australané budou sčítat zimující neofémy oranžovobřiché. Loni viděli jen dvě, bude to letos lepší?

Neoféma oranžovobřicháUVNITŘ VIDEO – Sčítání neofém oranžovobřichých, momentálně nejvzácnějších papoušků na světě, kteří se ještě vyskytují ve volné přírodě, chystají ochránci přírody v jihoaustralské Victorii. Na slaniska a močály tamního pobřeží přilétají neofémy zimovat ze svého jediného známého hnízdiště na ostrově Tasmánie. Odbor životního prostředí ve Victorii předpokládá, že ve volné přírodě přežívá okolo 70 posledních neofém oranžovobřichých, které čelí ztrátě hnízdních biotopů, predátorům a rizikům spojeným s příbuzenským křížením. Při loňském zimním sčítání se dobrovolníkům podařilo objevit jen dvě vzácné neofémy, letos si dělají naděje na lepší výsledek.

„Přelet z Tasmánie do Jižní Austrálie je velmi riskantní. Tito papoušci mají velmi těžký život, takže není zaručeno, že se jich všech 70 dostane z Tasmánie na australskou pevninu,“ řekl australské televizní stanici ABC News koordinátor sčítání David Williams. Skupiny dobrovolníků monitorují přítomnost neofém od Bass Strait ve Victorii přes Western Port, poloostrov Bellarine, jižní pobřeží až po Coorong a jezera v jihovýchodním cípu Austrálie. „Pomoc dobrovolníků je úžasná, pomáhá nám zachovat tento vzácný druh papouška. Je to také pěkná procházka po pobřežních mokřinách a slaniscích,“ konstatuje David Williams.

V zajetí žije na 300 neofém oranžovobřichých

Zimoviště neofém oranžovobřichých skýtají zázemí celé řadě dalších ptačích druhů a zvířat. „Je to opravdu nádherné místo plné biodiverzity. Vyskytuje se tam spousta druhů dravců a vodních ptáků,“ dodává David Williams. Zatímco ve volné přírodě žijí už jen poslední desítky neofém oranžovobřichých, v zajetí se daří jejich populaci výrazně zvyšovat. Tři specializované chovné stanice v Jižní Austrálii a na Tasmánii vlastní na 300 těchto papoušků a každoročně vypouští část odchovaných mláďat zpět do volné přírody, aby se od divokých ptáků naučila přežít v divočině a posílila zbytkovou populaci.

K TÉMATU: Kritický pokles počtu neofém oranžovobřichých v přírodě: na jediné známé hnízdiště se jich vrátilo 17

Jak uvádí Australian Geographic, australská mutace magazínu National Geographic, neofémy oranžovobřiché při tahu do zimovišť ohrožují větrné elektrárny, které vyrostly podél jejich migračních tras, i úbytek slanisek a pobřežních dun. Oblíbené křovinné porosty a traviny decimují přemnožení králíci a o potravu papoušky připravují nepůvodní druhy špačků. Austrálie proto už před lety spustila záchranný program na zachování neofémy oranžovobřiché, do kterého se zapojily i zoologická zahrada Adelaide a stanice Healesvill ve státě Victoria a stanice v Taroona na Tasmánii.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..