Ochránci svedou další bitvu o latama vlaštovčího: Tasmánie chce povolit těžbu dřeva v hnízdištích

UVNITŘ VIDEO – Kriticky ohroženým latamům vlaštovčím, nejrychlejším papouškům světa, hrozí další ztráta přirozených hnízdišť. Tasmánská vláda uvažuje o vyčlenění dalších 356 tisíc hektarů lesů k těžbě dřeva. Ochranářské organizace Tasman Conservation Trust, BirdLife Tasmania a Bob Brown Foundation tvrdí, že by rozhodnutí zasáhlo i 12 tisíc hektarů lesů na ostrově Bruny a ve Wielangtu, kde jsou právě hnízdiště latamů vlaštovčích. Ve volné přírodě přežívá už méně než dva tisíce těchto ptáků a vědci už dříve varovali, že pokud bude jejich úbytek tak strmý jako doposud, mohli by v následujících dvou desetiletích zcela vyhynout.




„Vláda bude zodpovědná za vyhubení tohoto papouška, pokud tento mezinárodně hanebný krok umožní kácení stromů v kritických místech výskytu latamů vlaštovčích,“ řekla deníku The Mercury šéfka ochranářské kampaně organizace Bob Brown Foudation, ornitoložka Jenny Weber. „Dalším stupněm ohrožení po kategorii kriticky ohrožený druh je už jen vyhynulý druh,“ dodala. Ochránci přírody nejsou jediní, kdo protestuje proti otevření limitů pro těžbu dřeva na Tasmánii. Tamní Asociace dřevařského průmyslu varuje před návratem „lesnických válek“ kvůli zakázkám na těžbu dřeva v zamýšlených oblastech.

Těžba zachová pracovní místa, hájí se vláda

Proti je rovněž tasmánská opozice. Její vůdce Bryan Green v parlamentu prohlásil, že bude hlasovat proti vládnímu návrhu. Podle jeho slov se těžba dřeva politizuje a jde o krok vládnoucí liberální strany, jak se zavděčit voličům. Tasmánský ministr přírodních zdrojů Guy Barnett reagoval slovy, že navrhovaná úprava pouze plní předvolební slib liberálů o prolomení limitů na těžbu dřeva. „Vláda se chystá chránit veřejný zájem, podpořit a ochránit pracovní místa a ukončit dotace,“ uvedl ministr. Rozšíření plochy pro těžbu dřeva by podle tasmánského kabinetu dalo práci dalším lidem a nehrozilo by riziko, že o ni naopak někteří lidé přijdou.

K TÉMATU: Latamům vlaštovčím hrozí, že do 16 let ve volné přírodě zcela vyhynou

Latam vlaštovčí, který každoročně migruje do hnízdišť na Tasmánii a jemuž hrozí, že do roku 2030 klesne jeho divoká populace na pouhých pět procent stávajícího stavu, byl v říjnu 2015 Mezinárodní unií na ochranu přírody (IUCN) oficiálně přeřazen z kategorie „ohrožený“ (Endangered) do nejvyšší možné kategorie „kriticky ohrožený“ (Critical Endangered). Latam se tak zařadil po bok neofémy oranžovobřiché, s níž ho pojí podobný způsob života: hnízdí na Tasmánii, ale na zimu se stěhují do jižní Austrálie. Jde o jediné dva druhy papoušků, u nichž bylo prokázána pravidelná migrace mezi hnízdištěm a zimovištěm.

Úvodní foto: Bob Brown Foundation




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..