Ostrovní rezervace bez dravců měly zachránit latamy vlaštovčí. Dobrý záměr se ale neosvědčil

UVNITŘ VIDEO – Snaha australských ochránců přírody vytvořit záložní populace latamů vlaštovčích na ostrůvcích poblíž Tasmánie, které jsou zbaveny veškerých predátorů a především vakoveverek, se minula účinkem. Papoušci, které vědci převezli do speciálních ostrovních rezervací, se totiž vrací zpět na tasmánskou pevninu. Podle nejnovější studie žijí latamové kočovným způsobem života, což vylučuje úspěch s izolovanými ostrovními populacemi tohoto ptáka, na něž by neměly vliv negativní faktory, jimž latamové čelí v Tasmánii. Vedle vakoveverek jde i o kácení stromů v jejich hnízdištích a rušení hnízdících párů.




Biologové dosud věřili tomu, že latamové vytváří izolované populace, z nichž některé obývají biotopy na Tasmánii a jiné na ostrovech okolo ní. Nová studie Australské národní univerzity ale upozornila na to, že latamové žijící na ostrovech Bruny a Maria nejsou geneticky unikátní oproti papouškům žijícím na Tasmánii. Podle autorů studie jde o jednu velkou populaci rozmístěnou po celé Tasmánii a přilehlých ostrovech. Proto bude třeba zvýšené ochrany těchto ptáků, varovali vědci. Zejména vakoveverky doslova plení hnízda latamů, zlikvidují až 83 procent všech hnízdních dutin, přičemž sežerou vejce, mláďata a nezřídka o samici.

Migrující ptáci čelí mnoha hrozbám

Ochránci proto věřili, že pokud latamům poskytnou ostrovní rezervace bez vakoveverek, mohli by se papoušci v takových lokalitách úspěšně množit a zvýšit tak celkovou populaci druhu ve volné přírodě. Připomeňme, že podle posledních odhadů mezinárodní organizace BirdLife International obývá Tasmánii a okolí asi jen dvě tisícovky latamů vlaštovčích. Papoušek byl loni prohlášen za kritický ohrožený druh a zanesen do Červené knihy ohrožených živočichů IUCN. „Nový genetický důkaz ukazuje, že ostrovy nemohou podpořit vznik geneticky odlišné subpopulace latamů vlaštovčích. Ptáci, kteří jeden rok hnízdí na ostrovech, se mohou další rok přestěhovat na pevninu v Tasmánii, čímž se vystaví riziku, že je napadnou vakoveverky,“ říká Dr. Dejan Stojanovic, šéf záchranného projektu latamů.

K TÉMATU: Zabiják latamů vlaštovčích: vakoveverky zlikvidují až 83% hnízd ve volné přírodě

Nejrychlejším papouškům světa komplikuje život i fakt, že jde o jeden z dvou známých druhů papoušků na světě, kteří pravidelně migrují z hnízdišť do zimovišť a zpět. Mláďata odchovávají latamové na Tasmánii, zimu tráví v jižní Austrálii – podobně jako další kriticky ohrožený papouščí endemit z Tasmánie, neoféma oranžovobřichá. Část ptáků, kteří každoročně na podzim míří přes moře do Austrálie, se následující jaro na Tasmánii již nevrátí. Podle Stojanovice může jít někdy až o polovinu všech ptáků. U zmíněné neofémy oranžovobřiché ornitologové dokonce netuší, kde většina z méně než 40 ptáků žijících v přírodě vůbec přezimuje, přičemž meziroční ztráty činí až 90 procent jedinců.

Úvodní foto: Australská národní univerzita




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..