Polsko hlásí nález prvního hnízda invazních alexandrů malých, 20 km od českých hranic

Řadu evropských zemí, v nichž se volně rozmnožují invazní papoušci alexandři malí, rozšířilo Polsko. Skupina ornitologů ohlásila nález obsazené hnízdní dutiny u města Nysa v Horním Slezsku, necelých 20 km od českých hranic. Fotografie rodičovského páru a nejméně dvou mláďat zveřejnili 13. května na facebookovské stránce Birding Poland. Informaci převzal internetový deník Gazeta.pl, který upozornil, že polští vědci již před čtyřmi lety varovali před invazí alexandrů malých, která podle nich hrozila Polsku. Do té doby se ale v přírodě, nebo spíše v městských parcích, objevovali pouze ojedinělé exempláře těchto papoušků.




Pochází z Česka?

„Alexandři se rychle množí a vytlačují původní druhy ptáků. Čím více jich bude v Polsku, tím méně bude kosů, holubů, vrabců nebo dudků – a ve Španělsku dokonce ničí tamní populace netopýrů,“ upozornil list. Papoušci se drží především ve městech, kde nemají nouzi o potravu. Představují velký problém pro zahrádkáře a zemědělce, deník je dokonce přirovnává ke „kobylkám“. „Pokud nenaleznou vhodnou hnízdní dutinu, snaží se vystrnadit nájemníky z již obsazeného hnízda. Dokonce jim nevadí, že jde o menší ptáky, prostě si vstupní otvor do dutiny zvětší svým zobákem,“ píše Gazeta.pl. Alexadři ale obsazují i různé štěrbiny u oken a na fasádách domů.

K TÉMATU: Alexandr malý je v Nizozemí jako holub. V centru Amsterodamu je šestým nejčastějším ptákem

„Lidem připadají rozkošní jen první tři minuty, potom se jejich křik stává nesnesitelným. Ničí fasády, zabírají větrací šachty a od rána do večera de hlasitě ozývají,“ líčí polský deník. Mohlo by se zdát, že alexandrům budou vadit zimní mrazy, ale neděje se tak. Zvláště v posledních letech, kdy se rtuť teploměru v zimě dostává pod bod mrazu opravdu výjimečně a sněhu bývá jako šafránu. Alexandři dokáží vydržet až dvacetistupňové mrazy. Pokud by k nim došlo, někteří jedinci by patrně nepřežili, ale celkovou populaci by to nijak neohrozilo, míní Gazeta.pl. Kromě jižního Polska, odkud pochází nález prvního obsazeného hnízda, se alexandři malí volně vyskytují i na západu země. Deník spekuluje, že ptáci přilétli z České republiky a jižního Německa.

Samice u hnízdní dutiny poblíž jihopolského města Nysa a jedno z mláďat, které vykoukává ze stejné dutiny (Foto: Radosław Gwóźdź, Facebook / Birding Poland)

Nysa se nachází na jihu Polska, kousek od českých hranic (Zdroj: Mapy.cz)

U nás zatím jen ojedinělá pozorování

„Na východě Polska ještě nikdo alexandry malé nepozoroval, ale je to pravděpodobně jen otázka času,“ míní Gazeta.pl. Do loňského léta bylo z celého Polska hlášeno jen 70 pozorování alexandrů malých. Deník Polityka.pl již loni v srpnu spekuloval o prvním úspěšném hnízdění a varoval, že podle vědců dojde do deseti let k invazi alexandrů malých do Polska. „Není jasné, jaký dopad to bude mít na životní prostředí,“ konstatoval. Nejvíce alexandrů v Evropě žije ve Velké Británii, tamní populace se odhaduje na více než 20 tisíc ptáků. Dalších 10 tisíc alexandrů žije v Belgii, šest tisíc v Nizozemsku a Německu, Španělsku, Řecku a Itálii. „V poslední době se také objevili v České republice,“ tvrdí Polityka.pl.

ČTĚTE TAKÉ: Francie uvažuje o sterilizaci invazních alexandrů malých, v celé zemi jich žije až 10 tisíc

Čeští ornitologové však zatím žádné větší skupinky alexandrů, natož pak obsazené hnízdí dutiny, nehlásí. V databázi ptačích pozorování AVIF na webu Birds.cz se sice množí případy pozorování jednotlivých ptáků, vždy jde však o osamělé jedince, kteří navíc bývají napadáni divokými ptáky. Zajímavé je, že někteří žijí v určitých lokalitách i několik let a nemají problém vypořádat se se zimou i občasnými mrazivými výkyvy. Většinou jde o přírodně zbarvené zelené ptáky, ale například v Praze – Troji se dlouhou dobu zdržoval alexandr malý modré mutace. Poslední častější pozorování jednoho alexandra malého pochází z Čelákovic ve středních Čechách, kde se jeden pták zdržoval v místních zahradách od října loňského roku do letošního dubna.

Úvodní foto: Radosław Gwóźdź, Facebook / Birding Poland




Komentáře jsou uzavřené.