Kakapové soví letos prožívají populační explozi. Na chráněných ostrovech ale už není místo

UVNITŘ VIDEO – Nečekaný problém řeší členové záchranného týmu kakapů sovích na Novém Zélandu. Letošní rok bude asi nejúspěšnější z hlediska hnízdění a počtu odchovaných mláďat těchto kriticky ohrožených ptáků, ale přísně chráněné ostrovní rezervace, v nichž kakapové žijí, už další ptáky nepojmou. Ochránci se tak musí rychle poohlížet po dalších vhodných lokalitách. Není přitom jisté, zda zvolí opět ostrov nebo pevninu. Najít nové prostředí pro kakapy ale není jednoduché, protože tito majestátní nelétaví papoušci nedokáží čelit nepůvodním predátorům zavlečeným na Nový Zéland člověkem. I současné tři ostrovy, na nichž kakapové žijí – Whenua Hou, Pukenui a Hauturu – jsou zbaveny veškerých dravců.




Kakapové hnízdí poprvé po třech letech a k 8. únoru snesli již 151 vajec, přičemž toto číslo ještě není konečné. V roce 2016 šlo za celou hnízdní sezónu o 122 vajec. Ochránci zatím evidují 12 vylíhnutých mláďat a dalších 43 oplozených vajec. Aby zvýšili počet odchovaných kakapů, první snůšky samicím odebírají a dávají je do líhně, zatímco v hnízdě nechávají podkladky. Samice to po uplynutí inkubační doby vede k dalšímu páření a druhému hnízdění. Tato mláďata už ochránci nechají odchovat přirozeně pod rodiči. Celkovou populaci kakapů sovích nyní tvoří 147 jedinců a ostrovní rezervace pojmou už jen jednotlivé ptáky, nikoli desítky dalších kakapů.

Mládě kakapa sovího odchované v inkubátoru (Foto: Sabine Berner / DoC)

Část mláďat dokrmují na pevnině

„Ostrovy jsou plné. Musíme nalézt nové vhodné biotopy, kde nežijí žádní dravci, protože kakapové by s nimi měli vážný problém,“ cituje rangerku Bronwyn Jeynesovou web stuff.co.nz. Záchranný tým podle ní uvažuje o několika vybraných ostrovech a nyní váží jejich klady a zápory. Jednou z hlavních podmínek je výskyt podokarpů, klečovitých jehličnanů, jejichž plody Rimu kakapové krmí svá mláďata. Jeynesová míní, že pokud by se populace kakapů nadále rozrůstala, mohla by přijít na řadu i pevnina, již dosud ochránci odmítali, protože tam je těžší udržet biotop bez predátorů. Novozélandské ministerstvo životního prostředí nechce upřesňovat, o kterých ostrovech nyní ochránci uvažují.

K TÉMATU: Kakapové soví stále nemají vyhráno. Přežijí až ve chvíli, kdy jich bude nejméně 500

Část uměle odchovávaných mláďat ochránci přesouvají do stanice v Dunedinu, druhém největším městě na Jižním ostrově Nového Zélandu. Podle Jeynesové mladí ptáci dobře prospívají, přibývají na váze a jsou dokonale ochmýřená. Problém s nedostatkem prostoru pro hnízdící kakapy řešili ochránci již před sedmi lety, kdy začali přesouvat část ptáků na ostrov Hauturu. Ten se stal pro záchranný projekt testovacím místem, kde kakapové hnízdí bez lidské pomoci. Novozélandské ministerstvo životního prostředí si chce takto vyzkoušet, zda by se kakapové dokázali úspěšně rozmnožovat sami. První kakapy ochránci vysadili na Hauturu v roce 2012, kdy zde zahnízdil jeden pár a samice vyseděla dvě vejce. Nebyla však schopna postarat se o mláďata.

Úvodní foto: stuff.co.nz




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..