Přelomová hnízdní sezóna u kakapů sovích: 77 mláďat, celková populace stoupne o třetinu

UVNITŘ VIDEO – Takovou hnízdní sezónu jako letos ještě záchranný tým kakapů sovích nezažil. Nelétavým nejtěžším papouškům světa se na třech ostrovních rezervacích u pobřeží Nového Zélandu vylíhlo 86 mláďat, z toho 77 přežilo a starají se o ně samice nebo vyrůstají v inkubátoru, informoval novozélandský rozhlas. Samice kakapů letos nakladly celkem 252 vajec, oplozené bylo zhruba každé třetí. Ochránci předpokládají, že dospělosti se dožije minimálně 60 letošních kakapů. Již nyní se počet kriticky ohrožených papoušků zvýšil o třetinu na více než 200 (ze současných 147). Tak početnou populaci v historii záchranného projektu kakapové dosud nikdy neměli.




Zatím mírně převažují samci

Nejstarší letošní mláďata už začínají v noci opouštět hnízda a prozkoumávat okolí, během dne se ale stále ještě vracejí. Podle Daryla Easona ze záchranného týmu kakapů převažují u 49 prvních mláďat, už nichž již byla testována pohlaví pomocí vzorku DNA, samci v poměru 27 ku 22 k samicím. Pro testy pohlaví se používá buď vzorek krve odebraný mláděti, nebo malé množství membrány ze skořápky vejce získané těsně po vylíhnutí. Biologové zároveň provádějí testy otcovství, aby zjistili, zda se vydařil některý z pokusů o umělou inseminaci samic. Pohlaví a otcovství se určují i u mláďat, která uhynula a analýzami prochází i neoplozená vejce.

K TÉMATU: Kakapové soví letos prožívají populační explozi. Na chráněných ostrovech ale už není místo

První letošní mládě kakapů se vylíhlo 30. ledna a zatím poslední dvě přišla na svět 20. dubna. Podle vědce Andrewa Digbyho je takový časový rozptyl výsledkem velkého množství pohlavně dospělých samic schopných odchovu mláďat. Kakapové hnízdí pouze jednou za dva až tři roky, v závislosti na dostatku plodů rimu, které rostou na jehličnatých stromech podokarpech. V letech, kdy je plodů rimu málo, kakapové vůbec nehnízdí nebo mají málo mláďat. Letos však nejtěžším papouškům světa přálo štěstí a rimu se urodil nadbytek. Přesto ochránci museli řešit několik situací, kdy se mláďatům v hnízdech nedařilo a hrozil jejich úhyn.

Pod některá hnízda postaví záchytné ploty

Dvě mláďata z hnízda samice jménem Hoki museli členové týmu přesunout do jiných hnízd poté, co se viditelně zpomalil jejich vývoj. Hmotnost samotné samice klesla na pouhý kilogram, zatímco její tři mláďata vážila čtyři kilogramy. Vědci nakonec museli přesunout i poslední mládě a Hoki odchytit, aby ji mohli převézt do zoologické zahrady v Aucklandu k urychlené veterinární péči. Nyní čekají na výsledky krevních testů, které napoví, jakou nemocí může samice trpět. Ochránci mají také plné ruce práce s monitoringem téměř odstavených mláďat, která se nerozpakují provádět průzkumy dalekého okolí hnízd.

ČTĚTE TAKÉ: Kakapové soví stále nemají vyhráno. Přežijí až ve chvíli, kdy jich bude nejméně 500

Terén na ostrově Anchor je podle Daryla Easona velmi strmý a ochránci tak musí zabránit neobratným mláďatům, aby se neskutálela z kopce dolů, odkud by se nemohla vrátit zpět do hnízda. Záchranný tým proto pod některá hnízda vystaví malé záchytné ploty. Na Anchoru je poměrně deštivé počasí, a tak je důležité, aby se mláďata mohla vrátit do hnízda, kde naleznou suché útočiště. Sedm mláďat letos ochránci dokrmovali ručně v chovném zařízení v Invercargillu. Minulý týden je přesunuli do odstavného zařízení na ostrově Whenua Hou, kde je učí reagovat na déšť. Chovatelé je mírně postříkají vodou a nutí je, aby se před proudem schovala do úkrytu. Chtějí tak předejít tomu, aby se ptáci v přírodě nenechali promáčet.

Úvodní foto: Andrew Digby / DOC




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..