Pět zachráněných kakaduů filipínských se vrátilo do přírody na ostrově Dumaran

UVNITŘ GALERIE – Pětici kakaduů filipínských, kteří byli zachráněni letos v létě jako mláďata v rezervaci Rasa Island Wildlife Sanctuary po ničivém tajfunu El Nino se koncem listopadu podařilo po rehabilitaci vrátit zpět do volné přírody. Papoušci ovšem neputovali do své domoviny, nýbrž na ostrov Dumaran, aby posílili tamní upadající populaci kriticky ohrožených kakaduů filipínských. Informovala o tom nadace Katala Foundation, která se specializuje na ochranu těchto vzácných ptáků. Další čtyři mladí kakaduové, kteří byli rovněž zachráněni v Rasa Island Wildlife Sanctuary, budou na Dumaranu vypuštěni v průběhu prosince. Celkem tak v dumaranské skupině filipínských kakaduů přibude devět nových mladých ptáků.

Papoušci nejprve strávili tři měsíce v rehabilitačním středisku a poté byli převezeni přímo na ostrov Dumaran do aklimatizační voliéry Sitio Omoi, aby si zvykli na svůj budoucí domov i přírodní plody, kterými se budou živit po vypuštění do přírody. „Chceme, aby ptáci byli před vypuštěním v dobrém stavu. Kontrolujeme jejich hmotnost, zda mají v pořádku pařáty a křídla,“ popsal před samotným vypouštěním kakaduů zástupce nadace Katala Foundation Michael Plazos. Pětice papoušků byla již čtvrtou skupinou, kterou nadace vypustila na ostrově Dumaran. Všichni předešlí papoušci jsou důkladně monitorováni. „Doufáme, že tato reintrodukce bude prvním krokem k řešení nízkého počtu kakaduů na ostrově a snad povede i ke zlepšení genetické rozmanitosti této populace, což by mohlo vést k lepším chovným výsledkům v budoucnu,“ míní Peter Widmann z nadace Katala Foundation.

V přírodě jich žije jen okolo tisícovky

Podle Michaela Plazose lze vypuštění pětice kakaduů považovat za úspěšné: „Tři ptáci zůstali v okolí voliéry, ale nelétali blízko k lidem, ani na zem. Dva další odletěli pryč. Naši strážci je teď budou bedlivě sledovat a doufejme, že se brzy přidají k místní divoké populaci.“ Kakaduové filipínští na ostrově Dumaran představují jednu z menších skupin těchto papoušků na Filipínách. Nejznámější populace obývá chráněný ostrůvek Raso, další skupiny se nachází v okolí měst Puerto Princesa a Balabac. Kakadu filipínský je nejvzácnějším druhem kakadua vůbec a jedním ze dvou druhů, které byly prohlášeny Mezinárodní unií na ochranu přírody kriticky ohroženými (druhým je kakadu žlutolící). V přírodě žije jen okolo jedné tisícovky kakaduů filipínských.

K TÉMATU: Jako děti vybíraly kakadu filipínské z hnízd, nyní je bývalé pašeračky pomáhají chránit

Druh je vzácný i v zajetí. Například v České republice se aktuálně nachází pouze 13 těchto papoušků. Jednoho mohli letos v létě spatřit návštěvníci tradiční výstavy exotického ptactva v Hrotovicích na Třebíčsku. Několik ptáků chová a v minulosti i veřejně vystavovala zoologická zahrada v Plzni. Kakadu filipínský je na chov poměrně komplikovaný pták, více než u jiných druhů se u něj projevuje výrazná agresivita samců proti samicím. Pokud ji chovatel nestačí včas zaznamenat a nepodnikne potřebná opatření, může samec dokonce samici zabít. Proto se u chovu těchto ptáků doporučují více členité voliéry a hnízdní budky s dvěma otvory, aby samice případně mohla utéci před samcem. Agresivním samcům se také často zkracují letky na jednom křídle, aby nemohli pronásledovat samici.

Úvodní foto: Katala Foundation Inc.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..