Požáry na Klokaním ostrově ohrožují kakaduy hnědohlavé. Ti, co se zachrání, nemají potravu

UVNITŘ VIDEO – Ničivé požáry, které sužují Klokaní ostrov v Jižní Austrálii, neohrožují pouze tamní obyvatele, ale i ostrovní poddruh kakadua hnědohlavého. Papouška, který je mezi chovateli mimo Austrálii považován za obrovskou raritu, a kterého si v posledních letech přímo z Austrálie dovezlo několik evropských institucí včetně Loro Parque či německého Sdružení na ochranu ohrožených druhů papoušků (ACTP). Přímo na Klokaním ostrově žije necelých 400 kakaduů hnědohlavých, přičemž ještě před několika lety jich bylo pouze 150. Záchranný program, který pomohl zvýšit jejich populaci, nyní čeká další mravenčí práce: zjistit, kolik ptáků přežilo a zajistit jim na ostrově, kde shořela velká většina lesních porostů, potravu.

„Požár zničil tisíce hektarů lesů a pravděpodobně všechny známé habitaty kakaduů hnědohlavých na Klokaním ostrově. I když nám výsledky pozorování dávají naději, že mnoho ptáků uniklo plamenům, existují obavy, že oheň zničil mnoho přesličníků a ztráta těchto stromů bude mít významný dopad na obnovu místní populace kakaduů,“ uvedlo sdružení The Glossy Black Conservancy (GBC), které se specializuje na ochranu kakaduů hnědohlavých. Papoušci jsou totiž potravní specialisté a živí se semeny ze šišek přesličníků. Kromě toho jsou vázaní i na gumovníky, v jejichž dutinách hnízdí. Tyto stromy také zachvátily požáry. Ostrovní poddruh kakadua hnědohlavého se vyskytuje pouze na Klokaním ostrově a pokud by se nepodařilo zachránit dostatečný počet ptáků, hrozilo by mu bezprostřední vyhynutí.

Dosud jim nejvíce škodily divoké včely

Počet ptáků na ostrově, který je po Tasmánii a Melvinově třetím největším ostrovem Austrálie, v posledních letech viditelně rostl, byť nešlo o nijak závratná čísla. Podle mezinárodní organizace BirdLife International zde žilo pouhých 70 pohlavně dospělých párů. Papoušky nejvíc ohrožoval nedostatek přirozené potravy – semen z šišek místních přesličníků, ale také úbytek vhodných hnízdních dutin a útoky vačic. O hnízdní dutiny se kakaduové hnědohlaví přetahovali s kakaduy tenkozobými a růžovými, ale také s divokými včelami. Kakaduové hnědohlaví snáší jen jediné vejce během hnízdní sezóny. O toto vejce je často připravovaly vačice, které se nerozpakují ani zabít mládě nebo samici.

K TÉMATU: Kakaduů hnědohlavých na Klokaním ostrově přibývá, záchranný program slaví úspěchy

Vačice sice patří mezi původní obyvatele Klokaního ostrova, ale díky intenzivnímu zemědělství se zde přemnožily a začaly utlačovat další původní druhy. Ochránci přírody přišli poměrně rychle na řešení: u každého hnízdního stromu umístili na dolní část kmene vlnitý plech, na kterém se vačicím klouzají tlapky a proto nedokáží vylézt nahoru. Zároveň prořezali větve, které mohly vačicím sloužit jako „žebřík“ při lezení k hnízdním dutinám. Protože se však na ostrově nedostává přirozených hnízdních dutin, součástí záchranného programu je rovněž vyvěšování umělých hnízdních budek. Největší potíž tak kakaduům způsobovaly divoké včely. Ochránci přírody proto ve spolupráci s včelaři z Klokaního ostrova zajistili odchyt rojů, takže jejich počty včel volné přírodě povážlivě klesly.

Záchranný program pro kakad… by Jan.Potucek on Scribd

Úvodní foto: Glossyblack.org.au

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..