Kakapové soví expandují na nový ostrov: ochránci vypustili první čtyři samce na Pearl Island

UVNITŘ VIDEO – Čtvrtou ostrovní rezervaci u pobřeží Nového Zélandu začali obydlovat kakapové soví. Ochránci přírody vypustili začátkem října čtyři samce tohoto nelétavého papouška na Pearl Island, který kakapové obývali již dříve. Kvůli výskytu krys a chřástalů weka, kteří představují nebezpečí pro snůšky kakapů a jejich mláďata, odtud ale byli papoušci staženi. Nyní se nepočítá s tím, že by se kakapové na Pearl Island rozmnožovali, ostrov se stane dočasným domovem mladých ptáků, kteří se už nevejdou do stávajících tří ostrovních rezervací Whenua Hou, Pukenui a Hauturu. Poslední tři hnízdní sezóny v letech 2016 až 2019 totiž vedly ke zvýšení celkové populace kakapů o 70 procent na dnešních 213 ptáků.

Ochránci proto plánují, že během příštího roku na Pearl Island přestěhují dalších 60 kakapů. Hlavní hnízdiště těchto papoušků na ostrovech Anchor a Whenua Hou totiž doslova „praskají ve švech“ a mladé ptáky je proto třeba oddělit od pohlavně dospělých ptáků. Kakapové hnízdí jednou za dva až tři roky v závislosti na tom, jaká je úroda plodů rimi, které rostou na stromech podokarpech. Očekává se, že k další hnízdí sezóně dojde v roce 2022 a do té doby je třeba všechny mladé ptáky z hnízdních ostrovů vystěhovat. Podílet se na tom mají organizace Ngai Tahu, Predator Free Rakiura a samozřejmě Kākāpō Recovery Program. Ty samé organizace se také podílely na vypouštění prvních kakapů na Pearl Island.

Nyní má přijít na řadu ostrov Rakiura

Kakapové potřebují k hnízdění velký prostor bez predátorů a s hustým lesním porostem. Takových biotopů ale bohužel není mnoho. Ochránci v posledních letech vyvinuli značnou snahu při hledání nových vhodných ostrovů, kam by se mohli mladí kakapové přestěhovat nebo kde by mohla vzniknout nová hnízdiště. Velkým problémem jsou ale nepůvodní predátoři, především krysy a potkani, kteří pro nelétavé papoušky představují velké riziko. Pearl Island se nachází na dohled od jiného ostrova Tin Rangers, odkud pochází velké množství dnešních dospělých kakapů, kteří tvoří jádro současné zbytkové populace druhu. Objeveni zde byli v 80. letech minulého století a postupně byli sestěhováni na chráněné ostrovy bez krys.

Ochránci kakapů se několikrát pokusili Pearl Island zbavit nebezpečných hlodavců, ale protože se ostrov nachází poměrně blízko pevnině, všechny pokusy selhaly: krysy a potkani na ostrov přeplavali z pobřeží Nového Zélandu. Proto nemůže být využit pro hnízdění, ale pouze jako rezervace pro mladé a samostatné kakapy, jimž krysy nemohou ublížit. Ngāi Tahu, Predator Free Rakiura a Kākāpō Recovery Program nyní pracují na tom, aby vymýtili krysy a další predátory z ostrova Rakiura, kde dříve kakapové žili a hnízdili a kam by se mohli v budoucnu vrátit. Mohlo by jít například o ptáky, kteří dospějí na Pearl Islandu. Ve vzdálené budoucnosti se biologové chtějí pokusit vypustit kakapy také do speciální rezervace přímo na pevnině Nového Zélandu.

Kakapové soví letos prožívají populační explozi. Na chráněných ostrovech ale už není místo

Úvodní foto: Deidre Vercoe, Department of Conservation of New Zealand

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..