Opilí papoušci červenokřídlí zaměstnávají veterináře v Austrálii. Důvodem je přezrálé mango

Přezrálé a zkvašené mango působí problémy papouškům červenokřídlým v západní Austrálii. Tamní veterináři řeší mnoho případů „opilých“ ptáků, kteří se nažrali fermentovaného ovoce a ztratili jakoukoli plachost, ale i schopnost létat. Zmatení ptáci naráží do oken, nechávají se brát lidmi, ale jsou také snadnou kořistí koček a jiných predátorů. Nejvíce případů je v Broome na západu Austrálie, ve známé pobřežní oblasti Kimberley, informoval australský zpravodajský web ABC. Zajímavé je, že opilostí trpí pouze papoušci červenokřídlí a žádní jiní ptáci. „Zatím jsme jich ošetřili asi šest, ale je hodně dalších, co se bohužel na kliniku nedostanou, protože uhynou dříve, než je někdo najde,“ uvedl veterinář Paul Murphy.

Papoušci po požití etanolu ve zkvašeném mangu zůstávají letargičtí i několik dní, během nichž nejsou schopni přijímat potravu. „Lidé je snadno chytí. Jsou dost letargičtí a v různých fázích podvýživy,“ popsal Murphy. Papoušky nezabíjí pouze alkohol, na který nejsou zvyklí, ale také jejich „opilecké chování“. „Doneslo se k nám několik zpráv o tom, že nalétávali do oken a seděli na podlaze, nemohli pak už vzlétnout a byli tak lehce zranitelní kočkami a jinými dravci,“ líčí veterinář. Někteří biologové se domnívají, že za problematickým chováním papoušků červenokřídlých může být fakt, že mango je v regionu jediným volně dostupným ovocem, které silně kvasí. Podle Dr. Michaela Considina, docenta v oboru molekulární biologie rostlin na Západoaustralské univerzitě, je tento jev součástí ekologického systému.

Indičtí farmáři řeší problém se zdrogovanými papoušky. Alexandři létají na nezralý mák

Podobný problém měli v roce 2010 loriové mnohobarví

„Jakmile ovoce dozraje, další fází jeho vývoje je fermentace, kdy se cukry přemění na alkohol a díky tomuto procesu jsou aromatické sloučeniny těkavé, což přitahuje ptáky i jiná zvířata,“ vysvětluje Considine. „Součástí tohoto jevu je snaha stromů rozptýlit pomocí ptáků, kteří budou požírat takové ovoce, jeho semena,“ dodal biolog. Etanol pak podle Considina slouží jako jakýsi prostředek pro zachování manga v dané lokalitě. Ne každé tropické ovoce ale dokáže tak fermentovat jako mango. „To je v tom obzvláště jedinečné, protože je bohaté na cukr a může tak produkovat vysokou hladinu alkoholu,“ vysvětluje Considine. „Mnoho dalších druhů tropického ovoce nemá tak hustou konzistenci a jsou vodnatější.“

Veterinář Paul Murphy varoval veřejnost, aby se mylně nedomnívala, že opilí papoušci červenokřídlí jsou krotcí. „I když nechají člověka, aby je zvedli ze země, obvykle je to prostě proto, že je jim velmi zle,“ říká. „Lepší než ho vzít domů do klece je přinést ho k veterináři, aby mohl posoudit jeho stav a zjistit, co potřebuje.“ Podobný problém jako u papoušků červenokřídlých na západu Austrálie zaznamenali ornitologové v roce 2010 u loriů mnohobarvých v Darwinu. O šest let později ale veterináři zjistili, že loriové hynou spíše na nemoc označovanou jako syndrom úmrtí loriů. Veterinární klinika v Broome nyní zjišťuje, zda za úhyny papoušků červenokřídlých nemůže být i něco jiného než jen otrava etanolem.

Kakadu přežil náraz automobilu v rychlosti 100 km/h i nedobrovolnou cestu v mřížce kapoty

Úvodní foto: Wikimedia Commons / Bowerbirdaus

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..