Bitky se zoborožci, sovami a mady: co odhalily fotopasti u dutin kakaduů sumbských

Není to tak dávno, co jsme na Ararauně informovali o tom, že kakadu sumbský se stal samostatným druhem a už není poddruhem kakadua žlutolícího. A že oba tito příbuzní papoušci jsou v přírodě kriticky ohrožení. Vědecký tým složený ze zástupců Manchesterské metropolitní univerzity z Británie, organizace BirdLife International, indonéské Burung Indonesia a Borog Agricultural University nyní přinesl zajímavou studii o tom, jak kakaduové sumbští musí bojovat o vhodné hnízdní dutiny s dalšími ptáky. Na Sumbě totiž ubývá v důsledku intenzivní těžby dřeva vhodných hnízdních stromů a přiostřuje se konkurence mezi ptáky, kteří hnízdí v dutinách, upozorňuje server Birdguides.com.

Kakaduové sumbští tak musí o vhodné dutiny soupeřit s mady modrotemennými, eklekty různobarvými, zoborožci sumbskými nebo sovy pálenými a sovkami sumbskými. Výzkum zjišťoval, jak často dochází kvůli hnízdním dutinám ke střetům mezi těmito ptáky. Vědci instalovali u 95 vhodných hnízdních dutin fotopasti a poté analyzovali snímky, které zachycovaly soupeření různých druhů ptáků o tyto dutiny. Páření kakaduů sumbských ornitologové pozorovali takřka po celý rok, snůšky se ale omezovaly na konec června až začátek prosince a mláďata se líhla pouze od ledna do dubna, během období dešťů. To se časově překrývá s obdobím rozmnožování potenciálních hnízdních konkurentů, a to zintenzivňuje soupeření o vhodné dutiny.

Víte, že kakadu sumbský je už samostatný druh? Taxonomové ho oddělili od kakadua žlutolícího

Dutin ubývá, střetů mezi ptáky přibývá

Z 95 sledovaných hnízdních dutin zaujalo kakaduy sumbské 36, u nichž se podle fotopastí objevili opakovaně. Pouze 12 ale bylo nakonec obsazeno právě kakaduy. Další dutiny byly většinou již obsazeny jinými ptáky nebo divokými včelami. K mnoha střetům docházelo na samých vrcholcích stromů a vědci je zaznamenali pouze hlasově, protože konflikt neprobíhal v bezprostřední blízkosti dutiny. Většinu soubojů vyhráli zoborožci sumbští a sovky sumbské. Ovšem nejčastěji se střetávali kakaduové sumbští s mady modrotemennými, přičemž ve 14 z 16 takových případů vyhráli kakaduové. Nejčastějším vetřelcem u dutin obsazených kakaduy sumbskými byl zoborožec sumbský, který pravidelně vybírá hnízda jiných ptáků a požírá jejich vejce i mláďata.

Celkem bylo v okolí hnízdních dutin kakaduů identifikováno třináct druhů pták, savců a plazů. Zoborožci, sovy a sokoli pak patřili mezi vetřelce, kteří jednak mohli sami obsadit takovou dutinu a zároveň patří mezi predátory, co by mohli kakaduy nebo jejich vejce a mláďata ulovit. Autoři studie dospěli k názoru, že kriticky ohroženým kakaduům by prospěla větší ochrana starých stromů s dutinami a vyvěšování umělých hnízdních budek s otvory velikosti vhodné pro kakaduy, ale nikoli pro jejich konkurenty a predátory. V přírodě aktuálně přežívá jen něco mezi 1230 a 2030 kakaduy sumbskými, což odpovídá 800 až 1320 dospělým jedincům. Za poslední tři generace klesla početnost populace těchto papoušků o hrozivých 80 procent.

Indonéská populace kakadu žlutolících povážlivě klesá, čítá už jen 3 500 papoušků

Úvodní foto: Sciencedirect.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..