Dva měsíce po vypuštění arů škraboškových: až na jeden karambol se hejno drží pohromadě

UVNITŘ VIDEO – Za velmi úspěšné označilo německé Sdružení na ochranu ohrožených druhů papoušků (ACPT) první vypouštění kriticky ohrožených a v přírodě vyhynulých arů škraboškových zpět do volnosti. První osmice ptáků, kterou ochránci vypustili 11. června v rezervaci poblíž města Curaçá ve státě Bahia na severovýchodě Brazílie, se drží pohromadě a bez problémů se začala živit potravou z přírody. Podle očekávání jim v tom pomohli vzdálení příbuzní arové marakány, které ACTP odchytilo z přírody a poté vypustilo společně s ary škraboškovými. Vzácní navrátilci se od nich mají učit, kde najdou zdroj potravy a vody, a jak se bránit před predátory. Díky místním lidem se pak podařilo zachránit jednoho zbloudilého aru.

Vzácného modrého papouška spatřila na střeše domu jedné z mála vesnic v rezervaci hospodyně Liete de Araújo. Protože o arech škraboškových a programu jejich návratu do přírody místní lidé vědí, kontaktovala hned vědce z chovného a reintrodukčního centra arů škraboškových a ti ptáka vyzvedli, aby ho připojili k ostatním vypuštěným ptákům. Jako poděkování ptáka pojmenovali po jeho nálezkyni. O pozorování všech osmi vypuštěných arů zástupce ACTP informovala i důchodkyně Lídia Rosa, která je spatřila na své farmě. Bylo to poprvé po více než 20 letech, co je viděla v přírodě (poslední divoký ara škraboškový zmizel v roce 2000 a od té doby byl druh považovaný za vyhynulý v přírodě).

Pozorování celého hejna arů škraboškových v rezervaci u města Curaçá:

Pravidelně se vrací k vypouštěcí voliéře

Papoušci se nyní hodně zdržují na stromech Caraibeira, které hrají v životě arů škraboškových důležitou roli. Právě jejich plody, malé fazolové lusky, tvoří důležitou součást potravy těchto papoušků, a arové rádi hnízdí v dutinách Caraibeiry. Vědci mají o chování a přesunech arů dobrý přehled, protože všichni ptáci jsou vybaveni GPS lokátory. „Daří se nám monitorovat chování každého jedince i celé skupiny, takže víme, zda se zrovna krmí, zda hledají zdroj potravy nebo vody nebo materiál pro úpravu hnízdní dutiny,“ popisuje vědkyně Ariane Ferreira. Arové se pravidelně vrací k vypouštěcí voliéře a také k chovnému centru, kde posedávají na voliérách s chovnými páry dalších arů škraboškových. Postupně se také osmělují létat dál od místa vypuštění.

Rezervace, v níž žije prvních osm vypuštěných arů škraboškových, je poměrně rozlehlá. Svojí velikostí odpovídá 120 tisícům fotbalových hřišť a pro člověka je poměrně nehostinná. Jde o biotop Caatinga, který tvoří polopoušť či spíše savana s těžce prostupnými keři a stromy a občasným zdrojem vody. Takové lokality obývá kromě ary škraboškového také jeho vzdálený příbuzný ara kobaltový, který se ale váže na skalní prohlubně, v jejichž proláklinách hnízdí. K současné osmici arů škraboškových má ještě do konce letošního roku přibýt dalších 12. Vědci očekávají, že ptáci postupně začnou objevovat vzdálenější kouty rezervace a pokusí se o hnízdění. Vypuštěné jedince totiž tvoří jak mladí, tak i pohlavně dospělí jedinci. Všichni byli odchováni v zajetí v Německu.

Arové škraboškoví se vrátili do přírody. Projekt počítá s tím, že až dvě třetiny nepřežijí

Úvodní foto: ACTP

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..