Posvátný pták alwal bojuje o přežití. Papoušku žlutoramennému hrozí úplný zánik

Patří mezi chovatelské oříšky a málokomu se ho podaří rozmnožit. Papoušek žlutoramenný, který ve volné přírodě kooperuje s termity a hnízdí v norách vyhrabaných v termitištích, se dostal na samou hranu vyhubení. Na severoaustralském poloostrově Cape York přežívá méně než 1500 ptáků tohoto druhu a populace se neustále snižuje. Za záchranu pestře zbarveného ptáka nyní bojují původní obyvatelé severní Austrálie sdružení do spolku Olkola, kteří ho označují za posvátného papouška alwala, informuje australský zpravodajský server ABC. Plánují okolo posledních lokalit, kde papoušek žlutoramenný hnízdí, postavit ploty, které mají zabránit vstup predátorům. Hnízdní biotop alwalů je velmi malý, takže by se to mohlo podařit.

Hnízdiště se nachází asi 300 kilometrů severně od města Cairns. Podle předsedy spolku Olkola Aboriginal Corporation Michaela Rosse by plot měl poskytnout papouškům, kteří jsou jen o trochu větší než andulka, bezpečné útočiště. „Jsou to legrační ptáčkové, navíc velmi plaší, takže můžete projít jejich biotopem a žádného ani nespatříte,“ popisuje. „Jsou velmi vybíraví a plaší, ale jsou nádherní a pro naše lidi mnoho znamenají.“ Oplocená rezervace pro papoušky žlutoramenné má přímo sousedit s připravovaným kulturním centrem Olkola, které by mělo být dokončeno koncem tohoto roku. „Oplotíme oblast, abychom zabránili vstupu divokých prasat, koček a dobytka,“ upřesnil Ross.

Úspěšný odchov papoušků žlutoramenných v Loro Parque na Tenerife

Proti predátorům pomáhají i divocí psi dingo

Snahy o záchranu papoušků žlutoramenných začaly již před sedmi lety, kdy se původní obyvatelé oblasti spojili s ochranářskou skupinou Bush Heritage Australia. Na ochraně ptáků se podílí několik skupin domorodých strážců a také majitelé pozemků, na kterých ptáci hnízdí a které s hnízdišti bezprostředně sousedí. Pravidelně provádí sčítání hnízdních nor a instalovali i kamery, které monitorují hnízda, mláďata a zaznamenávají aktivity predátorů v jejich okolí. Snažili se také zjistit, zda by papouškům pomohlo navýšení počtu divokých psů dingo v oblasti. Díky monitorovacím kamerám totiž zjistili, že mláďata, který vyrůstala v termitišti, u kterého se často zdržovat pes dingo, úspěšně opustila hnízdo a dožila se samostatnosti.

„Dingo byl schopen ochránit místo před predátory, aniž by byl třeba zásah člověka,“ zdůraznil Michael Ross. Nezabrání ale škodám, které v oblasti může způsobit těžba nerostů. Několik společností totiž získalo od úřadů povolení k průzkumu a hrozí tedy, že zde vzniknou rušné doly. Ve volné přírodě donedávna obýval papoušek žlutoramenný dva regiony na jihu a ve středu severoaustralského poloostrova Cape York. Severní populace se vyskytovala na čtyřech místech na horním toku řek Morehead a Alice, jižní žila v jihovýchodním cípu Národního parku Staaten. V zajetí je problematické tento druh odchovat, protože vyžaduje speciální tepelné podložky do budek, které imitují teplo v přírodních termitištích. Mláďata se líhnou takřka holá a bez této pomoci by prochladla.

Australská vláda vykoupila pozemky pro ochranu papouška žlutoramenného

Úvodní foto: Bush Heritage Australia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..