Invazní mníšci šedí ve Španělsku začínají opouštět města. Lákají je ovocné sady

Mníšci šedí mezi holubyUVNITŘ VIDEO – Zásadní boj s papoušky mníšky šedými čeká španělské zemědělce. Ptáci, kteří pochází z Jižní Ameriky a ve Španělsku se rozmnožili poté, co je někteří chovatelé vypustili do volné přírody, totiž začali opouštět městské parky a začínají osídlovat otevřenou krajinu. Zatím jde sice jen o ojedinělé ptáky, jejich cíl je ale celkem jasný: míří do oblastí s intenzivní zemědělskou produkcí subtropického ovoce, kde mohou nadělat mnoho škody. Španělští ornitologové letos poprvé zaznamenali pozorování mníšků u obcí Alhaurín de la Torre, Alhaurín el Grande a Alora v provincii Malaga, které jsou proslulé velkými ovocnými sady.




Slétají se na mango a avokádo

V celé provincii Malaga nyní žije odhadem tři tisíce mníšků šedých (a v celém Španělsku asi 20 tisíc), drtivá většina ale obývá města, kde se jim lépe shání potrava a zejména v zimě je tam život pohodlnější. Podle biologa Antonia Muñoze Romana z Univerzity v Malaze je velmi pravděpodobné, že místní populace mníšků se do necelých čtyř let zdvojnásobí na šest tisíc jedinců, což by mělo dalekosáhlé důsledky pro zemědělce. Španělsko přitom již nyní považuje mníška šedého za invazní druh a povoluje jeho odstřel. Málokde jej ale zemědělci skutečně praktikují. Výskyt mníšků mimo velká města je přeci jenom stále velmi vzácný.

K TÉMATU: Španělsko zakázalo chov deseti druhů papoušků. Amazoňanů, aratingů i mníšků

Mníšci se podle webu EuroWeeklyNews.com zaměřují na místa, kde zemědělci pěstují mango a avokádo. To by ale pro papoušky nemuselo dopadnout dobře: avokádo je pro ně totiž toxické a již po požití menšího množství tohoto ovoce hynou. Existuje však několik desítek druhů avokád a některé jsou pro papoušky neškodné. Na mangu by mníšci dokázali napáchat viditelnější škodu. Ve své domovině v Argentině a Uruguayi jsou mníšci známí jako notoričtí škůdci, kteří drancují úrodu obilí a ovoce, způsobují problémy s dodávkami elektřiny, protože si na sloupech vysokého napětí staví rozsáhlá hnízda. Jihoameričtí zemědělci je tedy běžně pronásledují a střílí.

Od roku 2013 platí zákaz chovu mníšků

Stejnému postupu se zřejmě nevyhnou ani jejich španělští kolegové. „Letos se do zemědělských oblastí Malagy dostalo jen několik párů, ale uvidíme, kolik jich bude za pět let. Nyní by bylo snadné zamezit jejich expanzi, ale za nějakých deset to bude zcela nemožné,“ varuje Antonio Muñoz Roman. Španělské zákony neumožňují od roku 2013 chovat mníšky šedé v zajetí a chovatelům, kteří si je pořídili před tímto zákazem, ukládají povinnou registraci všech ptáků. Chovatelé zároveň nesmí mníškům umožnit hnízdit. Stejně Španělsko postupuje i vůči dalšímu invaznímu druhu papouška, alexandru malému.

ČTĚTE TAKÉ: Madrid vyhlásil válku mníškům šedým a alexandrům malým, chce se zbavit ukřičených papoušků

První divoce žijící mníšky šedé zaznamenali Španělé v roce 1975 v Barceloně. Další populace se objevila v osmdesátých letech v Madridu a od té doby mníšci obsadili na 450 španělských měst. Největší počty papoušků přežívají v Madridu a Barceloně. Ve španělské metropoli dobrovolníci z řad ochránců přírody napočítali 2 091 hnízd a odhadují, že v Madridu žije 5 875 až 6 643 mníšků. Obdobné počty hlásí i Barcelona, kde by podle výsledků letošního sčítání mělo žít něco mezi 5 525 a 6 248 mníšků šedých.

Úvodní foto: Racocatala.cat




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..