Už žádná smrt hlady. Papouškům patagonským z největší kolonie na světě vysadí nové keře a lesy

Argentinská vláda a vedení provincie Río Negro se dohodly na společném projektu obnovy původních lesů poblíž největší kolonie papoušků patagonských poblíž přístavního městečka El Cóndor. Chtějí tak zabránit masovému úhynu mladých papoušků, pro které nemají rodiče dostatek potravy. Ornitologové a místní obyvatelé letos zaznamenali zvýšenou úmrtnost mláďat papoušků patagonských v době, kdy opouští hnízda a učí se létat. Vyšetření uhynulých ptáků vyvrátilo obavy z otravy. Argentinští biologové dospěli k závěru, že kolonie, která čítá několik tisíc párů papoušků patagonských a je vítaným turistickým cílem, v posledních letech strádala kvůli intenzívnímu zemědělství v okolí. To vedlo k odlesňování a likvidaci původních křovin, jejichž plody se ale papoušci živili.

Hnízdící ptáci tak museli zalétat za potravou mnohem dál a poskytovali mláďatům energeticky chudší plodiny. Mladí ptáci pak neměli dostatek sil v nejkritičtějším období svého života, kdy se měli osamostatnit a začít létat. Stovky mláďat při prvním letu vypadly z hnízd ve skalním útesu a už se nedokázaly vrátit zpátky. Argentinci tak v okolí kolonie znovu vysadí původní druhy keřů stromů, jako je piquillín, alpataco a caldén. Starosta obce El Cóndor Pedro Pesatti zároveň podepsal s vedoucí odboru životního prostředí a boje se změnou klimatu provincie Río Negro Dinou Miganiovou dohodu o společném programu enviromentálního vzdělávání místních obyvatel, která zahrnuje právě výsadbu keřů a zalesňování vhodných lokalit poblíž papouščí kolonie.

Největší přirozená kolonie papoušků na světě? 180 tisíc ptáků na pobřeží Argentiny

V nejlepších letech kolonie čítala 180 tisíc ptáků

Osvětová kampaň má cílit na místní zemědělce, kteří v dobré víře čistili koryta potoků a řek od křovin a každoročně vypalovali náletoviny, ale tím zároveň nevědomky připravovali papoušky o důležitý zdroj potravy. „Nyní budou tyto druhy keřů znovu vysazeny, aby sloužily papouškům, ale také aby se staly důležitým článkem pro zachování biologické rozmanitosti,“ uvádí se v návrhu dohody. Obyvatelé městečka El Cóndor se však obávají, že náprava přichází příliš pozdě, protože papoušci svoji kolonii na břehu oceánu opustili. Ornitologové je ale uklidňují, že papoušci patagonští patří mezi stěhovavé druhy a po vyhnízdění kolonii opouští, aby se do ní později znovu vrátili. „Sice jsou pryč, ale dosavadní pozorování tohoto druhu naznačují, že se vrátí, takže ve skutečnosti kolonie není opuštěná,“ vysvětlují.

Během hnízdní sezóny obývá kolonii až 180 tisíc papoušků patagonských, což z ní činí vůbec největší kolonii jakéhokoli druhu papouška na světě. Ptáci si hloubí hnízdní nory do pískovcových stěn. Celá kolonie je namačkaná na pouhých 12 kilometrech, kde lze napočítat na 35 tisíc nor. Páry se každoročně vrací na stejné místo a hnízdí ve stejné noře, která může být až tři metry dlouhá. Úbytek ptáků způsobují nejen zemědělci, kteří se v posledních letech snaží o hospodaření na ne příliš vhodné půdě v Patagonii, ale také neposlušní turisté, kteří i přes zákaz chodí přímo do kolonie a často si zkracují cestu na pláž přes pískovcové stěny, v nichž papoušci hnízdí. Na lokalitě je stále větší provoz jízdních kol a kočárků, stále blíž a blíž se staví i obytné domy. Útesy si oblíbili také paraglidisté, kteří ptáky ruší.

Vědci prokázali, že papoušci patagonští dokázali před 120 tisíci lety přelétnout Andy

Úvodní foto: www.oiseaux-argentine.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..