Vědci připevnili kakaduům černým na těla vysílačky, sledují je přes satelit

Unikátní projekt sledování kakaduů černých dlouhozobých (Calyptorhynchus funereus baudinii), endemického jihoaustralského poddruhu jednoho ze čtyř existujících druhů černých kakaduů, připravila jihoaustralská Murdochova univerzita v Perthu a tamní zoologická zahrada. Dvěma ptákům odchovaným v umělých budkách připevnili na tělo malé satelitní vysílačky, díky nimž mohou čtyřiadvacet hodin denně sledovat jejich pohyb. Papoušky poté vypustili na jejich původní lokalitě Perth Hills.


ČTĚTE TAKÉ: Sčítání ukázalo významný úbytek kakaduů černých v jihozápadní Austrálii

„Existují pouze omezené informace o každodenních návycích těchto ptáků, takže jsme neuvěřitelně nadšeni a začínáme shromažďovat údaje pro novou studii,“ řekla deníku Brisbane Times bioložka Kris Warren z Murdochovy univerzity. „Z prvních dat vyplývá, že ptáci létají v blízkosti oblasti, kde byli vypuštěni a drží se spolu, což je dobrá zpráva. Pohybují se jen několik kilometrů okolo místa vypuštění. Odhadujeme, že oba papoušci uletěli za první dva dny zhruba 15 kilometrů a pohybovali se na známých hřadovištích.“

K TÉMATU: Kakadu havraní už podruhé vyhnízdil v umělé budce univerzitního kampusu v Perthu

Čím více informací se vědci o kakaduech černých dlouhozobých dozvědí, tím lepší jim mohou poskytnout ochranu a pomoci posílit jejich divokou populaci. Projekt navazuje na úspěšný satelitní monitoring jedenácti jedinců příbuzného kakadua havraního, který poslední dva roky hnízdí v uměle vyvěšovaných budkách kampusu Murdochovy univerzity v Perthu. Jihozápadní Austrálie je domovinou celkem tří druhů černých kakaduů, vázaných na eukalyptové lesy. Těch však rapidně ubývá kvůli těžbě dřeva. Vhodné hnízdní dutiny papouškům také často obsazují divoké včely.

Foto: boca.org.au


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..