Ararauny hnízdí i ve venezuelské metropoli Caracasu. Lidé je přikrmují na balkónech

UVNITŘ VIDEA – Nejen v brazilských městech, ale i ve venezuelské metropoli Caracasu hnízdí početné skupiny arů araraun, v zajetí nejrozšířenější velký druh arů. Před šesti lety dokonce vznikl plán, jak jejich městskou populaci ještě posílit: ekologové jim vyvěšují umělé hnízdní dutiny, které ptáci hojně využívají. Ara ararauna přitom není v oblasti okolo Caracasu původním ptačím druhem. V šedesátých letech minulého století je zde vypustil chovatel Vottorio Poggi. Do volné přírody se dostalo 80 arů, jejichž populace se postupně rozrůstala. Nynější podoby nabyla v osmdesátých letech, upozornila na blogu Siempre Verde Venezuela Rosa Elena Albornoz.


K TÉMATU: Ary ararauny už hnízdí i v brazilských městech. 40 mláďat letos vyvedly v Campo Grande

„Při západu slunce přelétávají skupinky araraun řadou městských čtvrtí, zejména v Los Proceres, el del Laguito Circulo Militär, Santa Monica, Cumbres de Curumo, Prados del Este, Macaracuay, Colinas de Bello Monte , Los Chaguaramos a Los Procere,“ píše Albornoz. Papoušci podle ní na sklonku každého dne migrují na předměstí Mariposa a Porterio. Pro řadu místních lidí je tento každodenní rituál zajímavým zpestřením, část obyvatel Caracasu za papoušky do zmíněných čtvrtí dokonce dojíždí. Největší spatřená hejna čítala až 17 araraun. Často jde o páry s vyvedenými mláďaty.

Budky pro ary často vybírají pytláci

Papoušci si zvykli na dokrmování od lidí a velmi často zalétají na balkóny nebo sušiče prádla připevněné z oknům. Kromě araraun jsou zřídka vidět i méně častí příbuzní arové arakangy nebo arové zelenokřídlí. Ptáci jsou už nedílnou součástí metropole, podobně jako se v několika severoamerických či evropských městech usídlili mníšci šedí nebo alexandři malí. „Měli bychom si na takovou situaci zvyknout, rozrůstající města připravují papoušky o původní hnízdiště, takže bychom jim měli poskytnout náhradní řešení,“ míní Rosa Elena Albornoz. Umělé budky pro ararauny se ale stávají terčem pytláků, kteří vybírají mláďata podobně jako u papoušků žijících ve volné přírodě.

ČTĚTE TAKÉ: Vědci poprvé sčítají volně žijící papoušky v zemích, kde se původně nevyskytovali

Zkušenosti s hnízděním arů araraun v městské aglomeraci mají i brazilští ochránci přírody. Ve městě Campo Grande, metropoli státu Mato Grosso de Sul na jihozápadě Brazílie jenom za loňský rok objevili 27 hnízd, v nichž se papouškům podařilo odchovat 40 mláďat. V tomto případě se ale ararauny do města dostaly přirozenou cestou z okolních lesů, když je v roce 2000 postihla velká vedra a požáry. Ačkoli se poté situace v původním biotopu arů zlepšila, papoušci už ve městě zůstali, protože zde snadněji nacházeli potravu.

Foto: Cortesía de Douglas Arias/Siempre-verde-venezuela.blogspot.nl


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..