Vazu seychelského na ostrově Praslin ohrožují invazní alexandři malí. Úřady je začnou střílet

Vaza seychelský a alexandr malýUVNITŘ VIDEO – Odstřel nepůvodních papoušků alexandrů malých (na snímku vpravo) na dalších lokalitách plánují úřady na Seychelských ostrovech. Ptáci, kteří se dříve vyskytovali jen na hlavním ostrově Mahé, se totiž nově objevili i v přírodní rezervaci Vallée de Mai na ostrově Praslin, jež je jediným místem výskytu endemického vazy seychelského, papouška, jehož populace čítá posledních 520 až 900 jedinců. K odstřelu alexandrů malých přitom seychelská vláda nepřistoupí poprvé, praktikovala jej už v letech 2003 až 2005 a poté od roku 2011. Dosud se však soustředila pouze na hlavní ostrov Mahé, kde počty zdivočelých alexandrů malých stouply na stovky exemplářů.

Alexandři malí představují pro původní vazy seychelské několikeré nebezpečí. Jednak je připravují o potravu a přirozené hnízdní dutiny, které využívají pro vlastní hnízdění, ale také mohou vzácné ptáky nakazit cirkovirem PBFD, který je nevyléčitelný. Epidemie této nemoci by na ostrově Praslin mohla vést k totálnímu vyhubení vazů seychelských, kteří byli uznáni za samostatný druh teprve letos (dosud byli vedeni jako poddruh vazy malého). Na celých Seychelských ostrovech nyní žije podle odhadu organizace Seychely Island Foundation (SIF) asi 150 alexandrů malých, kteří se zde vyskytují od roku 1996, kdy první ptáky vypustil některý z chovatelů do volné přírody.

Mláďata vazů hynou hlady

Ještě loni, kdy seychelské úřady obnovily program cíleného vybíjení nepůvodní populace alexandrů malých (za finanční pomoci Evropské unie), jich na celém souostroví žilo na 400. Tito papoušci, jejichž domovinou je jihovýhodní Asie, jsou společně s mníškem šedým známí jako nejčastější invazní papouščí druh na světě, který obývá celou řadu metropolí, včetně velkých evropských měst jako je Londýn, Amsterodam, Brusel, Madrid či Barcelona. Na seychelském ostrově Praslin jej zaznamenali zástupci SIF poprvé minulý měsíc. „Zjistili jsme, že zelené peří nalezené na jedné z tras strážců přírodní rezervace Vallée de Mai odpovídá popisu alexandra malého,“ řekl agentuře Seychelles News Agency tiskový mluvčí rezervace.

K TÉMATU: Seychely vyhubí nepůvodní populaci alexandrů malých. Přispěla jim na to EU

Že jde skutečně o alexandra malého, ochráncům přírody potvrdila po detailním průzkumu ředitelka vědeckého týmu SIF Wilna Accouche. Podle jejích slov bylo potvrzeno i přímé pozorování jednoho ptáka tohoto druhu na ostrově Praslin a zaznamenány neoficiální zprávy o dalších dvou alexandrech malých. „Tento papoušek si přímo konkuruje s místním vazou seychelským, protože mají podobné hnízdní biotopy, hnízdní návyky i potravní specializaci,“ konstatuje ranger SIF Terrence Payet. „Hnízdění vazů seychelských provází v posledních letech dost komplikací, zaznamenali jsme poměrně velké množství případů, kdy mláďata vyhladověla k smrti, protože pro ně rodiče neměli dost potravy. Ohrožují je také nepůvodní predátoři, jako jsou krysy, a také špačci,“ dodal.

Úřady vyzvou veřejnost, ať hlásí pozorování alexandrů

Wilna Accouche upozorňuje, že zatímco vaza seychelský není příliš zdatný letec, alexandr malý zvládne přelety na delší vzdálenosti a může se pohybovat mezi jednotlivými ostrovy Seychelského souostroví. Vedle ostrovů Mahé a Praslinu byl spatřen také na čtvrtém největším obydleném ostrovu Seychel, Silhouette. „Alexandři malí rozhodně nezůstanou jen na Mahé,“ konstatuje Accouche. Právě na největším ze seychelských ostrovů už déle než rok probíhá poslední „eradikační“ program pro vybíjení alexandrů malých a další rok bude trvat, než si budou úřady s ochránci přírody jisti, že se tam podařilo všechny alexandry vyhubit. Doposud tam bylo zastřeleno 324 ptáků, jen za minulý týden šlo o dalších deset alexandrů.

ČTĚTE TAKÉ: Papoušci rodu Vaza už nejsou jen dva, přibyli k nim ještě vaza seychelský a vaza komorský

Stejný postup chce nyní SIF přes seychelské ministerstvo životního prostředí prosadit i na ostrově Praslin. „V této fázi se ale ptáci stávají nepolapitelnými, když nevíme, kterým směrem se stěhují z ostrova Mahé. Proto máme v úmyslu znovu zahájit informační kampaň mezi obyvateli všech ostrovů,“ uvedla Wilna Accouche. SIF jejím prostřednictvím vyzve veřejnost, aby hlásila jakákoli pozorování alexandrů malých buď této organizaci, nebo ministerstvu životního prostředí a energetiky. Úřady poté zajistí okamžitý odstřel invazních ptáků.

Úvodní foto: Flickr.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..