Až třetinu hnízd ohrožených vazů seychelských na ostrově Praslin zlikvidují krysy a loskutáci

Vaza seychelskýUVNITŘ VIDEO – Nenápadný šedohnědě zbarvený papoušek vaza seychelský ze všeho nejvíc připomíná trochu tmavějšího holuba. Řada lidí by ani neřekla, že jde o papouška. Ale právě tento nenápadný pták patří mezi nejohroženější papouščí druhy Afriky a okolních ostrovů. Za samostatný druh byl uznán teprve loni, do té doby byl považován za poddruh známějšího vazy malého. Necelá tisícovka ptáků obývá jediný malý ostrůvek Praslin, jeden z více než stovky Seychelských ostrovů, a na něm se vyskytuje výhradně v lesní rezervaci Vallée de Mai o rozloze pouhých 19 hektarů. A právě tam jej nyní ohrožují nepříjemní predátoři: krysy.

Podle organizace Seychely Island Foundation (SIF), která se poslední čtyři roky zabývá ochranou a monitoringem vazů seychelských, až třetina hnízd padne za oběť právě krysám, které na ostrov zavlekli lidé. Paradoxní je, že vazové hnízdí výhradně ve vykotlaných odumřelých palmách lodoiceách seychelských, které jsou podobně vzácné jako tento papoušek. Na celém světě se vyskytují pouze na Praslinu a dalším seychelském ostrovu Curieuse, ale rozhodně ani tam nepatří mezi nějak časté rostliny, o čemž svědčí i jejich zařazení mezi ohrožené druhy (EN) v Červené knize IUCN (vaza seychelský je ve stejné knize v nižší kategorii „zranitelných“ – VU).

První rok je pro mláďata nejkritičtější

„Během uplynulých čtyř let jsme sledovali 36 hnízd a drtivá většina z nich byla v dutinách odumřelých lodoicean seychelských. Krysy byly potvrzeny jako velký predátor těchto hnízd, zapříčinily neúspěch hnízdění v až 33 procentech případů,“ popsala minulý týden organizace SIF na svojí stránce na Facebooku. „Na druhou stranu relativně vysoké procento mláďat přežije první kritický rok, jde o nejméně 57 procent ptáků.“ Za jeden z nejpozoruhodnějších okamžiků čtyřleté práce na záchranném projektu vazů seychelských považují zástupci SIF pozorování těchto ptáků při páření: „Mohou se pářit v pozici vedle sebe, což je pro ptáky velmi neobvyklé.“

K TÉMATU: Vazu seychelského na ostrově Praslin ohrožují invazní alexandři malí. Úřady je začnou střílet

V letošní hnízdní sezóně, která začala v prosinci, se ornitologům ze SIF podařilo prokázat vylíhnutí 12 mláďat z 39 potvrzených vajec. Dvě mláďata mezitím uhynula, u 27 vajec zatím nebylo jasné, kolik mláďat se skutečně vylíhne. „Zatím je příliš brzy na to předvídat, jak úspěšná bude tato sezóna,“ řekla seychelské tiskové agentuře SNA mluvčí SIF Rowana Waltonová. „Loni jsme zaznamenali 12 mláďat z 32 vajec. To však ještě neznamená úspěch, je třeba brát v úvahu i další faktory, jako je přežití mláďat v hnízdě a jejich úhyn v prvním roce života.“ Nebezpečí přitom číhá na každém kroku. Kromě krys jde o kočky a invazní alexandry malé, papoušky, kteří byli na Seychelských ostrovech vypuštěni lidmi a daří se jim tam velmi dobře.

Vláda nechá vystřílet alexandry, čeká to i loskutáky?

Právě alexandři představují pro vazy asi nejvážnější problém, protože jim zabírají hnízdní dutiny. Proto se také seychelská vláda rozhodla, že je nechá postupně vystřílet. Nechce riskovat další úbytek vazů, kteří jsou přímo na Praslinu považováni za národního ptáka a objevují se i na poštovních známkách. Vazové ale čelí také ztrátám přirozených biotopů kvůli rozrůstajícímu se zemědělství a dalším jejich velkým nepřítelem jsou loskutáci. Ptáci, kteří pocházejí z Indie a na Praslinu jsou stejně jako alexandři nepůvodní. „Naše týmy zaznamenaly známky toho, že loskutáci požírají mláďata vazů seychelských a obsazují jejich hnízda,“ popsala Rowana Waltonová.

ČTĚTE TAKÉ: Papoušci rodu Vaza už nejsou jen dva, přibyli k nim ještě vaza seychelský a vaza komorský

SIF proto vyzvala prostřednictvím své stránky na Facebooku veřejnost, aby jí pomohla s monitoringem výskytu loskutáků na Praslinu a konkrétně v rezervaci Vallée de Mai. Podle výsledku pak zváží, zda nedoporučí místní vládě přijmout vůči těmto invazním ptákům podobná opatření jako proti alexandrům malým. Týmy dobrovolníků SIF by se měly do rezervace znovu vypravit v polovině tohoto měsíce, aby zároveň ověřily, jak jsou na tom mláďata v monitorovaných hnízdech vazů seychelských. A zjistili, zda je naděje, že by se těchto papoušků mohlo po Praslinu prolétávat víc než 520 až 900, což je odhad stávající populace podle mezinárodní organizace BirdLife International.

Úvodní foto: Seychely Island Foundation

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..