Dobré zprávy ze sčítání kakaduů havraních v Jižní Austrálii: meziročně přibyla třetina pozorování

UVNITŘ VIDEO – Předběžné výsledky každoročního sčítání divokých populací černých kakaduů v Austrálii přinesly zajímavé výsledky u kakadua havraního poddruhu naso v regionu jihovýchodní části Jižní Austrálie a západní Victorie. Oproti loňskému roku zde narostl počet zaznamenaných kakaduů havraních o třetinu z loňských 839 na letošních 1 193. Informoval o tom deník Border Chronicle. Sčítání letos proběhlo 7. dubna a v daném regionu se jej zúčastnilo 170 dobrovolníků. Akce má jasná pravidla: lidé mají hodinu před západem slunce zapisovat všechna pozorování i zaslechnuté kakaduy. Pozorovatelé v tuto dobu zaznamenali i několik velkých hejn těchto ohrožených papoušků.




„Pozorování byla zaznamenána napříč regionem, včetně vzdálených míst na severu, jako je McCallum, který se nachází 40 km severovýchodně od Keithu,“ uvedl Border Chronicle. Podle ornitologa Kelseyho Bennetta z organizace BirdLife Australia k lepším výsledkům letošního roku přispěly dobré povětrnostní podmínky, díky nimž bylo jednodušší zaslechnout i vzdálenější kakaduy. To mohlo vést k podstatnému nárůstu počtu pozorování. Bennett proto nepředpokládá, že by meziročně skutečně přibylo tolik ptáků. „Tento druh bojuje o přežití, protože čelí vážnému nedostatku potravy,“ vysvětluje. „Kakaduové havraní se živí výhradně plody tří druhů původních dřevin. Dvěma druhy eukalyptů a jedním druhem buku.“

Těžba dřeva ohrožuje kakaduy

Všechny tři dřeviny jsou na ústupu, protože je o ně enormní zájem mezi těžaři. „Využívají se pro nábytkářský průmysl a stavby, takže pro kakaduy opravdu nezbývá mnoho potravy,“ konstatuje Kelsey Bennett. Jihovýchodní vnitrozemí Austrálie je nejjižnějším místem výskytu kakaduů havraních. Ačkoli se předpokládá, že všechny čtyři poddruhy kakadua havraního tvoří divokou populaci o velikosti 100 tisíc jedinců, kvůli ubývajícím biotopům se předpokládá, že jejich počet bude klesat. V současné době je v Červené knize ohrožených živočichů IUCN zařazen do nejnižší kategorie „nejméně dotčený“ (LC), ale podle organizace BirdLife International se pohybuje na samé hraně kategorie „potenciálně zranitelný“ (NT).

K TÉMATU: Australské ornitology i veřejnost nadchl mutační kakadu havraní se žlutým peřím

Kakadu havraní poddruhu naso se v zajetí mimo Austrálii takřka nevyskytuje. Jde o menší poddruh, který se velikostně blíží častěji chované subspecii samueli (kakadu havraní středoaustralský). Dorůstá délky maximálně 55 cm, zatímco ptáci nominátní formy mohou mít až 60 cm. V letošním roce si tyto ptáky přímo z Austrálie dovezl největší papouščí park na světě, Loro Parque na kanárském ostrovu Tenerife. Společně s nimi získal také kakaduy žlutouché a kakaduy hnědohlavé.

Úvodní foto: Red Tail Black Cockatoo Count




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..