Jihoafrická republika řeší, co s invazními alexandry malými. Bojí se, že se rozšíří z měst do přírody

UVNITŘ VIDEO – Nejen státy západní a jižní Evropy řeší problém s narůstajícím počtem invazních papoušků alexandrů malých. Rapidní nárůst populace těchto ptáků zaznamenává i Jihoafrická republika. Alexandři malí se sice v Africe přirozeně vyskytují, jejich domovina se ale nachází na sever od rovníku a nejjižnější populace obývají Jižní Súdán. V jihoafrických městech se vyskytují ptáci, kteří unikli nebo byli vypuštěni ze zajetí, nebo jejich potomci. První známá skupinka ptáků se objevila již v roce 1974 na farmě Gillooly’s Farm v Johannesburgu. Právě v tomto městě a také v parcích a na předměstích Pretorie, Durbanu a Kapského Města žije drtivá většina jihoafrických alexandrů malých. Přesný počet není znám, ale jde o stovky až tisíce ptáků.

V boji o hnízdní dutiny alexandři vítězí

Jihoafričtí biologové nyní upozorňují na problém, že alexandři malí začínají agresivně obsazovat hnízdní dutiny původních druhů ptáků. „Můj názor na alexandry se ovlivněný faktem, že jsme prováděli výzkum společně s jedním španělským ornitologem. Posuzovali jsme dopad alexandrů malých na jiné druhy ptáků, kteří hnízdí v dutinách. Zjistili jsme, že žádný z našich původních druhů nedokázal alexandrům čelit,“ uvedl pro server Dailymaverick.co.za ornitolog Geoff Lockwood. Španělsko má s invazními alexandry malými bohaté zkušenosti. Tamní vědci dokonce zdokumentovali případy, kdy alexandři napadali hnízdiště netopýrů a dokonce byli nalezeni mrtví netopýři, na jejichž tělech byly patrné rány od zobáků těchto papoušků.

Jihoafrická republika nyní řeší, jak s alexandry naložit, aby se nerozšířili z městských oblastí do volné přírody a neohrožovali tamní avifaunu. Zvažuje, zda se k problému nepostaví jako vláda Seychelských ostrovů, která nepůvodní populaci alexandrů malých nemilosrdně zlikvidovala, protože ptáci ohrožovali tamní papoušky vazy seychelské, protože část alexandrů byla nakažena cirkovirem (PBFD). V roce 2019 již na Seychelách nežil volně žádný alexandr malý (na program eradikace vláda získala finanční pomoc od Evropské unie, která chce tamní poznatky využít pro vlastní boj s alexandry malými). Určitou redukci populace alexandrů malých plánuje i britská vláda, protože ve Spojeném království jejich počet mezi lety 1995 až 2015 vzrostl o 1 455 procent.

Britská vláda zvažuje odstřel alexandrů malých, na ostrovech jich žije už přes 50 tisíc

Jak na ně? Střílet, vybírat vejce, trávit?

Problémy s alexandry malými řeší 37 zemí světa, ale zdá se, že v Jihoafrické republice bude nutné nejprve vysvětlit veřejnosti, proč tento papoušek představuje nebezpečí. Mnozí lidé si totiž alexandry oblíbili, přikrmují je na krmítkách na zahradách a považují je za původní ptačí druh. „Lidé je mají rádi a považují je na jihoafrické ptáky. Říkají nám, proč je nenecháme na pokoji a nevypořádáme se spíš s vránami domácími,“ říká Cavin Shivambu z fakulty biologických věd na Univerzitě KwaZulu-Natal. Alexandři však mohou mít negativní dopad i na lidi. V letech 1997 a 1998 se u těchto papoušků dovezených z Pákistánu do Japonska vyskytl virus ptačí chřipky typu H9N2, který je velmi blízký typu H5N1 přenosnému na člověka.

Velkým problémem je i zavlečení cirkoviru (PBFD) mezi původní druhy ptáků Jihoafrické republiky. Veškeré snahy o potlačování alexandrů malých ale vychází vniveč, protože ptáci se zatím soustředí v městských aglomeracích. „Jedním z argumentů, které slýcháme, je to, že dutinoví ptáci v Johannesburgu jsou čistě technicky všichni nepůvodní, protože tam žijí jenom proto, že jsme tam vysázeli miliony stromů,“ říká Geoff Lockwood. „Pokud se ale alexandři malí přesunou mimo města, a pokud budou nadále tak agresivní vůči jiným ptákům, pak budeme mít opravdu problém,“ varuje ornitolog. Lockwood a Shivambu proto prosazují myšlenku likvidace alexandrů, než se jejich populace rozhodnou vydat mimo městské oblasti. Chce to podle nich jasný eradikační plán.

V úvahu podle biologů připadá odchyt do sítí, střelba ptáků v noci, sběr vajec z hnízd, ale už ne použití jedu, který by mohl zabít i jiná zvířata. Klíčové bude rozhodnutí vlády a ta se prý zatím podle ornitologů nechystá nijak omezit možnost dovozu alexandrů malých pro chovatele v Jihoafrické republice.

Alexandr malý je v Nizozemí jako holub. V centru Amsterodamu je šestým nejčastějším ptákem

Úvodní foto: The Rose-ringed Parakeet Project – South Africa / Keith Anderson

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..