Moc tuků? Naopak, dokrmovací směsi pro papoušky jich mají málo, upozorňuje Tony Silva

Tony SilvaUVNITŘ FOTOGALERIE – I přes nepřeberné množství speciálních druhů granulí a dokrmovacích směsí na trhu se stále nedaří papouškům chovaným v zajetí poskytovat tak vyváženou stravu jako ve volné přírodě. Na jubilejním 10. ročníku V.I.P. setkání chovatelů v Kozovazech na to upozornil americký chovatel, ornitolog a publicista Tony Silva, který přicestoval do České republiky pokřtít české vydání své knihy Psittaculture, v tuzemsku vydané pod názvem Průvodce chovem papoušků. „Všeobecně rozšířeným názorem je, že se papouškům v zajetí předkládá příliš tučná strava. Z vlastního výzkumu papoušků ve volné přírodě jsem zjistil, že tuk tvoří mnohem větší procento jejich potravy než v zajetí,“ prohlásil Silva.

Arové v přírodě přijímají víc tuku

Tony Silva (Foto: Jan Potůček, Ararauna.cz)

Tony Silva (Foto: Jan Potůček, Ararauna.cz)

Známý chovatel nechal dělat rozbory obsahu natrávené potravy ve voletech mláďat papoušků z hnízdních dutin ve volné přírodě v Argentině, Paraguayi a Brazílii. „Mláďata jsme donutili vyzvracet část potravy a vzorky jsem zasílal svému známému ve Spojených státech, který provedl jejich laboratorní rozbor,“ popsal Silva způsob, jakým dospěl k údajům o vyváženosti stravy divoce žijících papoušků. Stejný způsob poté použil u mláďat odchovávaných v zajetí. Zároveň nechal zpracovat rozbory několika známých značek granulí pro papoušky. Výsledek je velmi překvapivý. Zatímco v přírodě papoušci přijímají potravu s mnohem větším podílem tuku, v zajetí jim chovatelé poskytují nadbytek bílkovin.

K TÉMATU: Tony Silva přiletí z USA do České republiky pokřtít svou knihu Průvodce chovem papoušků

V přírodě navíc papoušci přijímají v přirozené potravě poměrně vysoké procento cukrů, které však umělé granule a dokrmovací směsi pro ruční odchov mláďat vůbec neobsahují. Výzkum se soustředil na volně žijící populace arů araraun, arů zelenokřídlých a amazoňanů oranžovokřídlých. Například mláďata arů araraun v brazilské části Pantanalu přijímala v potravě 31,6 až 37,8 procenta tuku, kdežto na tuky nejbohatší dokrmovací směs Higgin´s InTune jich obsahuje pouze 14 procent a v tuzemsku hojně používané dokrmovací směsi Zupreme Embrace Plus a Kaytee Exact Macaw určené právě pro ary 13 procent. To je naprosto nedostatečný podíl nejen pro ararauny, ale i pro ary zelenokřídlé, jejichž mláďata ve volné přírodě přijímala od rodičů ještě větší podíl tučné stravy.

Tony Silva přednáší na V.I.P. setkání chovatelů v Kozovazech. Do češtiny překládal Lubomír Tomiška - v pozadí. (Foto: Jan Potůček, Ararauna.cz)

Tony Silva přednáší na V.I.P. setkání chovatelů v Kozovazech. Do češtiny překládal Lubomír Tomiška – v pozadí. (Foto: Jan Potůček, Ararauna.cz)

Přehled naměřených podílů jednotlivých složek potravy ve volatech mláďat papoušků ve volné přírodě v Argentině, Paraguayi a Brazílii. Shora: ara ararauna. ara zelenokřídlý a amazoňan oranžovokřídlý, pod nimi složení vybraných dokrmovacích směsí pro ruční odchov papoušků. Výzkum se týkal (sloupce zleva doprava) tuků, cukrů a bílkovin. (Foto: Jan Potůček, Ararauna.cz)

Přehled naměřených podílů jednotlivých složek potravy ve volatech mláďat papoušků ve volné přírodě v Argentině, Paraguayi a Brazílii. Shora: ara ararauna. ara zelenokřídlý a amazoňan oranžovokřídlý, pod nimi složení vybraných dokrmovacích směsí pro ruční odchov papoušků. Výzkum se týkal (sloupce zleva doprava) tuků, cukrů a bílkovin. (Foto: Jan Potůček, Ararauna.cz)

Ani amazoňané nejsou pozadu

Sedmatřicet monitorovaných mláďat arů zelenokřídlých z brazilského regionu Goiás vykazovalo v průměru 42,3 až 50,9 procenta tuků v přijímané potravě, tedy víc než trojnásobný podíl než u nejtučnějších umělých dokrmovacích směsí určených pro ary. „Domnívám se, že jakmile se nám podaří vybalancovat stravu papoušků v zajetí, odrazí se to na větší úspěšnosti v počtu odchovaných mláďat,“ prohlásil Tony Silva. Zároveň upozornil, že jeho výzkum odhalil nadhodnocené podíly bílkovin v umělých dokrmovacích směsích oproti přirozené potravě papoušků. Konkrétně u arů araraun a arů zelenokřídlých dosahoval podíl bílkovin v natrvávené potravě mláďat maximálně od 15 do 28 procent, dokrmovací směsi jich obsahují nejméně 19 procent.

ČTĚTE TAKÉ: Cedrové ořechy: zásobárna vitamínů, aminokyselin a jódu nejen pro papoušky

Dokonce i u amazoňanů, kteří jsou obecně náchylní k tloustnutí při podávání tučné potravy, rodiče ve volné přírodě mláďa krmí stravou s mnohem vyšším podílem tuku, než obsahují dokrmovací směsi pro ruční odchov. U zkoumané populace 103 mláďat amazoňanů oranžovokřídlých v Brazílii, Argentině a Paraguay tvořily tuky od 24,1 do 29,9 procenta natrávené potravy, kdežto v dokromovacích směsích pro ruční odchov amazoňanů Zupreme Embrance a Kaytee Exact je podíl tuků jen devítiprocentní. Většina zástupců rodu Amazona v dospělosti nepřijímá totik tuků jako mláďata závislá na rodičích, i tak je podíl tuků ve stravě volně žijících amazoňanů vyšší než v zajetí – podle Tonyho Silvy dosahuje 11,9 až 12,7 procenta (u amazoňana žlutobřichého to je 11,1 procenta).

Naměřené podíly tuků a bílkovin v potravě amazoňanů ve volné přírodě. Dolní řádek se týká amazoňana žlutobřichého, který je nejnověji zařazován mezi amazónky. (Foto: Jan Potůček, Ararauna.cz)

Naměřené podíly tuků a bílkovin v potravě amazoňanů ve volné přírodě. Dolní řádek se týká amazoňana žlutobřichého, který je nejnověji zařazován mezi amazónky. (Foto: Jan Potůček, Ararauna.cz)

To samé u arů, rozděleno podle jednotlivých rodů a potravních specialistů. Vlevo hodnoty tuků v potravě, vpravo bílkoviny. (Foto: Jan Potůček, Ararauna.cz)

To samé u arů, rozděleno podle jednotlivých rodů a potravních specialistů. Vlevo hodnoty tuků v potravě, vpravo bílkoviny. (Foto: Jan Potůček, Ararauna.cz)

„Stále se ještě máme co učit“

Přeborníky v tučné stravě jsou arové, zejména pak zástupci modrých arů z rodu Anodorhynchus (ara hyacintový a ara kobaltový). U nich jsou tuky v potravě zastoupeny z 51,7 až 63,3 procent. Velmi vysoký podíl tuků zjistil Tony Silva i v potravě arů kanind (57,90 procenta), ale i arů zelených a zelenokřídlých (42,10 procenta). Naopak méně jich přijímají arové rudobřiší, kteří jsou podobně jako amazoňané náchylní k obezitě. U nich tvoří tuky 38,4-procentní podíl v přijímané potravě. Největší arové (hyacintový, zelený, zelenokřídlý) se vyznačují zvýšeným příjmem bílkovin, které představují téměř 18 procent krmné dávky. Naopak málo bílkovin přijímá ara kaninda a ara rudobřichý (okolo sedmi procent). Tony Silva porovnal tyto údaje s rozbory umělých krmných směsí a granulí určených pro velké papoušky a dospěl k názoru, že zatímco bílkovin je v nich až mnoho, tuky jsou zastoupeny v nedostatečném množství.

NAPSALI JSME: Pekanové ořechy: vynikající zdroj vápníku a antioxidantů pro papoušky

Konkrétně u arů je proto nezbytné dodávat jim různé druhy ořechů. Druhům, které potřebují hodně tučnou stravu, makadamové, para a vlašské ořechy, ptákům s většími požadavky na bílkovinovou složku potravy vlašské a burské ořechy. Granule ani zrninové směsi, byť třeba obohacené o ořechy, potřebný podíl tuků a někdy ani bílkovin neobsahují, zvláště když většina značkových krmiv cílí na větší počty druhů – byť v rámci jednoho rodu nebo skupiny papoušků – a nemůžou brát v potaz nároky potravních specialistů. „Stále se máme co učit, chovatelství se neustále vyvíjí,“ konstatuje Tony Silva. České chovatele pochválil, že v době komunismu, kdy bylo obtížné nebo zcela nemožné sledovat západní trendy v krmení papoušků, vyvíjeli vlastní cesty, které mnohokrát vedly ke kýženým výsledkům.

Hodnoty naměřené u krmiva pro papoušky chované v zajetí. Nahoře krmné směsi zrnin a granule, dole jednotlivé druhy ořechů - mandle, para ořechy, vlašské ořechy, burské ořechy a makadamové ořechy (Foto: Jan Potůček, Ararauna.cz)

Hodnoty naměřené u krmiva pro papoušky chované v zajetí. Nahoře krmné směsi zrnin a granule, dole jednotlivé druhy ořechů – mandle, para ořechy, vlašské ořechy, burské ořechy a makadamové ořechy (Foto: Jan Potůček, Ararauna.cz)

Tony Silva při autogramiádě českého překladu své knihy Průvodce chovem papoušků na setkání chovatelů v Kozovazech (Foto: Jan Potůček, Ararauna.cz)

Tony Silva při autogramiádě českého překladu své knihy Průvodce chovem papoušků na setkání chovatelů v Kozovazech (Foto: Jan Potůček, Ararauna.cz)

Tony Silva navštívil vybrané české chovatele

Tony Silva ve své téměř dvouhodinové přednášce na sobotním V.I.P. setkání chovatelů v Kozovazech přiblížil i problematiku ochrany ohrožených druhů v jejich přirozených biotopech a rizika spojená s ničením habitatů a černým obchodem s ptáky, který začíná u chudých domorodců, pro něž to je jedna z mála možností obživy. Účastníci setkání se také dozvěděli o prvních krůčcích k záchraně ary škraboškového, který je od roku 2000 ve volné přírodě považován za vyhubeného, a kterého Tony Silva v době, kdy byl kurátorem Loro Parque na Tenerife, v tomto největším papouščím parku na světě poprvé odchoval. Prezentace zabrousila i k měnící se taxonomii papoušků a druhům, které byly uznány teprve nedávno, ale také k chovu barevných mutací a otázce ručního dokrmování papoušků.

K VĚCI: Netrpí vaši papoušci nedostatkem vitamínu A a D? V krmivu často chybí

Na závěr setkání v Kozovazech Tony Silva pokřtil české vydání své knihy Průvodce chovem papoušků, které poprvé po dvaceti letech od uvedení první verze titulu Psittaculture vychází ve výrazně pozměněné a doplněné podobě. V češtině dokonce dříve než v angličtině. Cestu do České republiky využil Tony Silva i k návštěvám několika úspěšných chovatelů, prohlédl si například chov papoušků Antonína a Ľubici Nečasové, zázemí plzeňské zoologické zahrady nebo chovné zařízení Bohumíra Šimerdy, specialisty na chov a odchov kakaduů palmových. Před návratem do Spojených států poskytl rozsáhlý rozhovor časopisu Nová Exota, který jej otiskne ve svém dubnovém vydání.

Vydavatel časopisu Nová Exota Jan Sojka zahajuje slavnostní křest knihy Průvodce chovu papoušků. Přihlíží autor Tony Silva, překladatel Lubomír Tomiška a v pozadí jeden z kmotrů knihy Milan Vávra (Foto: Jan Potůček, Ararauna.cz)

Vydavatel časopisu Nová Exota Jan Sojka zahajuje slavnostní křest knihy Průvodce chovu papoušků. Přihlíží autor Tony Silva, překladatel Lubomír Tomiška a v pozadí jeden z kmotrů knihy Milan Vávra (Foto: Jan Potůček, Ararauna.cz)

Kniha měla hned tři kmotry: vedle autora Tonyho Silvy (v pozaadí) a Milana Vávry (vpravo, zástupce slovenských chovatelů) i Zdeňka Vandělíka (vlevo), který zastupoval české chovatele a také organizátory pravidelných V.I.P. setkání chovatelů v Kozovazech a dříve v Jirnech (Foto: Jan Potůček, Ararauna.cz)

Kniha měla hned tři kmotry: vedle autora Tonyho Silvy (v pozaadí) a Milana Vávry (vpravo, zástupce slovenských chovatelů) i Zdeňka Vandělíka (vlevo), který zastupoval české chovatele a také organizátory pravidelných V.I.P. setkání chovatelů v Kozovazech a dříve v Jirnech (Foto: Jan Potůček, Ararauna.cz)

Úvodní foto: Jan Potůček, Ararauna.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..