UVNITŘ FOTOGALERIE – I přes nepřeberné množství speciálních druhů granulí a dokrmovacích směsí na trhu se stále nedaří papouškům chovaným v zajetí poskytovat tak vyváženou stravu jako ve volné přírodě. Na jubilejním 10. ročníku V.I.P. setkání chovatelů v Kozovazech na to upozornil americký chovatel, ornitolog a publicista Tony Silva, který přicestoval do České republiky pokřtít české vydání své knihy Psittaculture, v tuzemsku vydané pod názvem Průvodce chovem papoušků. „Všeobecně rozšířeným názorem je, že se papouškům v zajetí předkládá příliš tučná strava. Z vlastního výzkumu papoušků ve volné přírodě jsem zjistil, že tuk tvoří mnohem větší procento jejich potravy než v zajetí,“ prohlásil Silva.
Arové v přírodě přijímají víc tuku

Známý chovatel nechal dělat rozbory obsahu natrávené potravy ve voletech mláďat papoušků z hnízdních dutin ve volné přírodě v Argentině, Paraguayi a Brazílii. „Mláďata jsme donutili vyzvracet část potravy a vzorky jsem zasílal svému známému ve Spojených státech, který provedl jejich laboratorní rozbor,“ popsal Silva způsob, jakým dospěl k údajům o vyváženosti stravy divoce žijících papoušků. Stejný způsob poté použil u mláďat odchovávaných v zajetí. Zároveň nechal zpracovat rozbory několika známých značek granulí pro papoušky. Výsledek je velmi překvapivý. Zatímco v přírodě papoušci přijímají potravu s mnohem větším podílem tuku, v zajetí jim chovatelé poskytují nadbytek bílkovin.
K TÉMATU: Tony Silva přiletí z USA do České republiky pokřtít svou knihu Průvodce chovem papoušků
V přírodě navíc papoušci přijímají v přirozené potravě poměrně vysoké procento cukrů, které však umělé granule a dokrmovací směsi pro ruční odchov mláďat vůbec neobsahují. Výzkum se soustředil na volně žijící populace arů araraun, arů zelenokřídlých a amazoňanů oranžovokřídlých. Například mláďata arů araraun v brazilské části Pantanalu přijímala v potravě 31,6 až 37,8 procenta tuku, kdežto na tuky nejbohatší dokrmovací směs Higgin´s InTune jich obsahuje pouze 14 procent a v tuzemsku hojně používané dokrmovací směsi Zupreme Embrace Plus a Kaytee Exact Macaw určené právě pro ary 13 procent. To je naprosto nedostatečný podíl nejen pro ararauny, ale i pro ary zelenokřídlé, jejichž mláďata ve volné přírodě přijímala od rodičů ještě větší podíl tučné stravy.


Ani amazoňané nejsou pozadu
Sedmatřicet monitorovaných mláďat arů zelenokřídlých z brazilského regionu Goiás vykazovalo v průměru 42,3 až 50,9 procenta tuků v přijímané potravě, tedy víc než trojnásobný podíl než u nejtučnějších umělých dokrmovacích směsí určených pro ary. „Domnívám se, že jakmile se nám podaří vybalancovat stravu papoušků v zajetí, odrazí se to na větší úspěšnosti v počtu odchovaných mláďat,“ prohlásil Tony Silva. Zároveň upozornil, že jeho výzkum odhalil nadhodnocené podíly bílkovin v umělých dokrmovacích směsích oproti přirozené potravě papoušků. Konkrétně u arů araraun a arů zelenokřídlých dosahoval podíl bílkovin v natrvávené potravě mláďat maximálně od 15 do 28 procent, dokrmovací směsi jich obsahují nejméně 19 procent.
ČTĚTE TAKÉ: Cedrové ořechy: zásobárna vitamínů, aminokyselin a jódu nejen pro papoušky
Dokonce i u amazoňanů, kteří jsou obecně náchylní k tloustnutí při podávání tučné potravy, rodiče ve volné přírodě mláďa krmí stravou s mnohem vyšším podílem tuku, než obsahují dokrmovací směsi pro ruční odchov. U zkoumané populace 103 mláďat amazoňanů oranžovokřídlých v Brazílii, Argentině a Paraguay tvořily tuky od 24,1 do 29,9 procenta natrávené potravy, kdežto v dokromovacích směsích pro ruční odchov amazoňanů Zupreme Embrance a Kaytee Exact je podíl tuků jen devítiprocentní. Většina zástupců rodu Amazona v dospělosti nepřijímá totik tuků jako mláďata závislá na rodičích, i tak je podíl tuků ve stravě volně žijících amazoňanů vyšší než v zajetí – podle Tonyho Silvy dosahuje 11,9 až 12,7 procenta (u amazoňana žlutobřichého to je 11,1 procenta).


„Stále se ještě máme co učit“
Přeborníky v tučné stravě jsou arové, zejména pak zástupci modrých arů z rodu Anodorhynchus (ara hyacintový a ara kobaltový). U nich jsou tuky v potravě zastoupeny z 51,7 až 63,3 procent. Velmi vysoký podíl tuků zjistil Tony Silva i v potravě arů kanind (57,90 procenta), ale i arů zelených a zelenokřídlých (42,10 procenta). Naopak méně jich přijímají arové rudobřiší, kteří jsou podobně jako amazoňané náchylní k obezitě. U nich tvoří tuky 38,4-procentní podíl v přijímané potravě. Největší arové (hyacintový, zelený, zelenokřídlý) se vyznačují zvýšeným příjmem bílkovin, které představují téměř 18 procent krmné dávky. Naopak málo bílkovin přijímá ara kaninda a ara rudobřichý (okolo sedmi procent). Tony Silva porovnal tyto údaje s rozbory umělých krmných směsí a granulí určených pro velké papoušky a dospěl k názoru, že zatímco bílkovin je v nich až mnoho, tuky jsou zastoupeny v nedostatečném množství.
NAPSALI JSME: Pekanové ořechy: vynikající zdroj vápníku a antioxidantů pro papoušky
Konkrétně u arů je proto nezbytné dodávat jim různé druhy ořechů. Druhům, které potřebují hodně tučnou stravu, makadamové, para a vlašské ořechy, ptákům s většími požadavky na bílkovinovou složku potravy vlašské a burské ořechy. Granule ani zrninové směsi, byť třeba obohacené o ořechy, potřebný podíl tuků a někdy ani bílkovin neobsahují, zvláště když většina značkových krmiv cílí na větší počty druhů – byť v rámci jednoho rodu nebo skupiny papoušků – a nemůžou brát v potaz nároky potravních specialistů. „Stále se máme co učit, chovatelství se neustále vyvíjí,“ konstatuje Tony Silva. České chovatele pochválil, že v době komunismu, kdy bylo obtížné nebo zcela nemožné sledovat západní trendy v krmení papoušků, vyvíjeli vlastní cesty, které mnohokrát vedly ke kýženým výsledkům.


Tony Silva navštívil vybrané české chovatele
Tony Silva ve své téměř dvouhodinové přednášce na sobotním V.I.P. setkání chovatelů v Kozovazech přiblížil i problematiku ochrany ohrožených druhů v jejich přirozených biotopech a rizika spojená s ničením habitatů a černým obchodem s ptáky, který začíná u chudých domorodců, pro něž to je jedna z mála možností obživy. Účastníci setkání se také dozvěděli o prvních krůčcích k záchraně ary škraboškového, který je od roku 2000 ve volné přírodě považován za vyhubeného, a kterého Tony Silva v době, kdy byl kurátorem Loro Parque na Tenerife, v tomto největším papouščím parku na světě poprvé odchoval. Prezentace zabrousila i k měnící se taxonomii papoušků a druhům, které byly uznány teprve nedávno, ale také k chovu barevných mutací a otázce ručního dokrmování papoušků.
K VĚCI: Netrpí vaši papoušci nedostatkem vitamínu A a D? V krmivu často chybí
Na závěr setkání v Kozovazech Tony Silva pokřtil české vydání své knihy Průvodce chovem papoušků, které poprvé po dvaceti letech od uvedení první verze titulu Psittaculture vychází ve výrazně pozměněné a doplněné podobě. V češtině dokonce dříve než v angličtině. Cestu do České republiky využil Tony Silva i k návštěvám několika úspěšných chovatelů, prohlédl si například chov papoušků Antonína a Ľubici Nečasové, zázemí plzeňské zoologické zahrady nebo chovné zařízení Bohumíra Šimerdy, specialisty na chov a odchov kakaduů palmových. Před návratem do Spojených států poskytl rozsáhlý rozhovor časopisu Nová Exota, který jej otiskne ve svém dubnovém vydání.


Úvodní foto: Jan Potůček, Ararauna.cz